Frissen Zalából

2021.06.29. 14:00

Erősödik a horvát hitélet Homokkomáromban

A múlt hétvégén került sor a kegytemplom környezetében található kültéri keresztek megáldására, melyek felújítását a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozta pályázati forrásból.

Korosa Titanilla

Gugán János és Cseresnyés Péter gyönyörű népviseletbe öltözött gyerekekkel és az atyákkal a felújított Szűzanya-szobornál

Fotó: Blazsetin Bernadett

A péntek esti esemény előtt horvát nyelvű szentmisét celebrált Antun Hoblaj prelogi esperes, melyen az ottani templomi kórus, illetve a nagykanizsai horvát tamburazenekar tagjai, valamint a borsfai, murakeresztúri, tótszerdahelyi általános iskola tanulói működtek közre. Részt vett az ünnepségen Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is.

Gugán János és Cseresnyés Péter gyönyörű népviseletbe öltözött gyerekekkel és az atyákkal a felújított Szűzanya-szobornál

– A Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a homokkomáromi kegytemplom környezetében található út menti kőkeresztek (egészen pontosan két kőkereszt és egy Szűzanya-szobor) felújítására – bocsátotta előre Vargovics Józsefné elnök. – Azért volt fontos nekünk ez a fejlesztés, mert Homokkomárom a Mura mentén élő horvátok zarándokhelye. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázat sikeres volt, és ebből sikerült felújítani a templom főbejáratával szemben lévő Mária-szobrot, továbbá a templom mögött, valamint a parkolóban található kőkereszteket.

Vargovics Józsefné hozzátette: egyre több lehetőségük van Homokkomáromban hit­életi rendezvényeket, programokat lebonyolítani, ezért örülnek annak, hogy a zarándokhely fejlesztéséhez egy kicsit a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is hozzá tudott járulni.

– Mindig fontosnak tartottuk a horvát hitélet erősítését, amihez hozzátartozik az ezzel kapcsolatos helyszínek karbantartása, folyamatos felújítása is. Abban bízunk, hogy ezután még jobb szívvel és nagyobb lélekkel érkeznek a horvát nyelvű vallási eseményekre az emberek – fogalmazta meg várakozásait a megyei horvát önkormányzat elnöke.

A rendezvényen Cseresnyés Péter arról beszélt: a kormányzatnak fontos a hazai nemzetiségek, ezen belül a horvát nemzetiség sorsa is, ezért igyekeznek minden ezzel kapcsolatos pályázatot támogatni. Van értelme a munkának, amit jelez az is, hogy a keresztmegáldáson rengeteg népviseletbe öltözött kisgyermek jelent meg – ők jelentik a jövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában