Frissen Zalából

2021.06.23. 07:00

Elindult a ZA-KO művészeti fesztivál Zalaegerszegen

Hétfőn este vette kezdetét a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál, amely közel egy évtizede kínál különleges színházi csemegét a Kvártélyházi nyár keretében.

Arany Horváth Zsuzsa

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert a színpadon Fotó: Kvártélyház

Az első produkció előtt a – társszervező – Manna Kulturális Egyesület ügyvezetője, Gáspár Anna és a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezető igazgatója, Tompa Gábor köszöntötte a nézőteret megtöltő közönséget. Tompa Gábor elmondta, egy színház mindig az adott pillanatról szól, amihez a nézők támogatása a legfontosabb. Zalaegerszegen az idén már 15 éve működő szabadtéri belvárosi teátrumot élteti a publikum szeretete. Ők pedig igyekeznek nagy gondossággal átnyújtani izgalmas előadásokat. Gáspár Anna örömét fejezte ki, hogy gyümölcsöző együttműködés valósul meg a szabadtéri színház és az egyesület között, amihez ők különleges produkciókkal járulhatnak hozzá.

Hrutka Róbert, Gáspár Anna, Tompa Gábor és Grecsó Krisztián az
előadás előtt Fotó: Kvártélyház

Ezután foglalta el a helyét a színpadon Grecsó Krisztián író, költő, aki nemrég a Libri irodalmi közönségdíját nyerte el a Magamról többet kötetével. Az Első évre fecske című zenés esten Hrutka Róbert zenésszel együtt kalauzolták a közönséget a költemények, prózai alkotások, novellák, dalok, énekelt versek közé. Grecsó Krisztián emlékeztetett, nagy szünetek után vagyunk, ami leltározásra alkalmas idő.

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert a színpadon Fotó: Kvártélyház

A Séta című novellája például a parkbeli magányos ismerős kapcsán jutott arra, hogy az író dolga a „dolgok kitalálása”. A szerző a hitvesi szerelem költészetét Petőfi nyomdokain haladva műveli, de az apaság is inspirálja, ami szintén fehér holló a magyar lírában. A dalok az ironikus romantika húrjait pengették, a versek és a novellák rezignált humorral telten adták vissza az író megfigyeléseit.

Kedden este a Grecsó Krisztián Megyek utánad című regényéből készült színművet mutatták be, ma este pedig a fodrászüzleti miliőbe avató Acélmagnóliák című előadás következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában