Frissen Zalából

2021.06.08. 10:00

Családi napot tartott Zalalövőn a Kerecsen hagyományőrző egyesület

Családi nappal pótolta az idén elmaradt pünkösdi fesztiválját a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. Szombaton délután a városi íjászparkban többek között kulturális műsorok és közös főzés, valamint lovaglási, íjászati és kovácsolási lehetőségek várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal (balról) az őriszentpéteri kovács, Zsinkó István mesterségét is kipróbálta

Fotó: GyF

Bár az estébe nyúló program szervezője és házigazdája is a néhány éve Zalalövőért díjjal kitüntetett Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület volt, ám a város számos más, manapság aktív civil szervezete is részt vett a rendezvényen. Csonka Ferenc, a Kerecsen elnöke úgy fogalmazott: ahogy ők, úgy a társegyesületek is megszenvedték a pandémiás időszakot, hiszen közös programok hiányában csak-csak lazultak azok a kapcsolatok, amelyek összetartják a közösségeket. Ezért is szerették volna megmutatni, hogy a civil társadalom tagjai továbbra is összetartanak.

– A közös főzés is ezt a célt szolgálta, hiszen a magyar ember mindig is nyitott volt a gasztronómia és a kulináris élvezetek iránt – magyarázta Csonka Ferenc, hozzátéve: a családi nap az első nagyobb szabású szabadtéri rendezvény idén a városban.

Gyarmati Antal (balról) az őriszentpéteri kovács, Zsinkó István mesterségét is kipróbálta
Fotó: GyF

– Arra kértük a társegyesületeket, hogy ezúttal ne csak saját maguk számára készítsenek különböző ételeket, hanem gondoljanak egymásra, s a programra érkező vendégekre is. Ennek megfelelően készül bográcsos, tárcsás és egytálétel is. Nem hirdettünk versenyt, mindenki a kedve szerint készül, csak az volt a fontos, hogy senki ne maradjon éhen, aki délután kilátogatott az íjászparkba. Mi pedig a saját hagyományaink szerint kenyér- és langalló­sütéssel készültünk, de hívtunk kovácsot és gyógynövényekkel foglalkozó szakembert is, akik még tovább színesítették a kínálatot.

A program megnyitóbeszédét Gyarmati Antal polgármester mondta, aki szintén a civil társadalom és az összefogás fontosságát, illetve a hagyományok őrzősének jelentőségét méltatta, s példaértékűnek nevezte a szervező egyesület tevékenységét. Közben a kulturális programok is elkezdődtek, az első fellépő a Brassói Csillagok énekegyüttes volt, amely már korábban is számos zalalövői rendezvénynek volt közreműködője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában