Frissen Zalából

2021.06.15. 17:30

Átszervezésekről is határozott Dr. Székely János püspök

Átszervezésekre az egyházmegye aktív papságának viszonylag alacsony száma, illetve az abból adódó feladatellátási nehézségek miatt volt szükség. A Szent Miklós-plébánia önállóságának megszüntetését az ott szolgáló Tüske József atya nyugállományba vonulásával indokolta dr. Székely János. A jövőben ennek megfelelően Tornyiszentmiklós, Dobri és Kerkaszentkirály híveinek lelkigondozását Végi Csaba szécsiszigeti plébános, a lenti esperesi kerület vezetője látja el.

Gyuricza Ferenc

Dr. Székely János megyés püspök Fotó: archív/Gyuricza

A Nagy Péter atya halálát követően megüresedett gellénházai plébániára a 2013 júniusában felszentelt Kovács József kerül, aki jelenleg a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna-plébánián lát el kápláni feladatokat. Új plébánosi kinevezést kapott az eddig Csesztregen szolgáló Páli Zoltán, az atya Zalalövőre kerül, míg korábbi feladatkörét Molnár Árpád szombathelyi kórházlelkész veszi át. Horváth István Sándor zalalövői plébános pedig Zalaegerszegen lesz kórházlelkész, emellett a Zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébánia jövőbeni kisegítő lelkészi feladataira is ő kapott megbízást.

A megyeszékhelyi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve-plébániát továbbra is Molnár János vezeti, ám augusztus 1-jétől nem kormányzói, hanem plébánosi kinevezéssel. A csömödéri származású Zakó Jenő jáki plébános lesz, míg a korábban Pákáról egészségügyi okok miatt távozó Haller Lászlót Torony új plébánosává nevezte ki a püspök.

Dr. Székely János megyés püspök Fotó: archív/Gyuricza

Dr. Székely János kápláni kinevezésekről is döntött, Bóka Balázst római tanulmányainak befejeztével a zalaegerszegi Szent Mária Magdolna-plébániára helyezte, míg az eddig Letenyén szolgáló Tóth János atya a celldömölki Nagyboldogasszony-plébánián folytatja lelkipásztori munkáját. Az egyházmegye papjai közül a már említett Tüske József mellett dr. Rátkai László jáki kerületi esperes és Harangozó Vilmos apát is nyugállományba vonul. Az annak idején káplánként Zalaegerszegen és Letenyén is megforduló dr. Rátkai László azonban nem vonul vissza véglegesen, hiszen pecöli apátként továbbra is szolgálja a híveket, míg Harangozó Vilmos – aki egykor káplánként Muraszemenyén és Pákán, míg plébánosként hosszabb ideig Tótszerdahelyen is szolgált – érdemei elismeréseként tiszteletbeli kanonok címet kap.

Dr. Székely János szombathelyi püspök az egyházmegye papnövendékei közül a korábban Rómában is tanult, illetve ott lektori diplomát kapott toronyi Rácz Ágostont a szentgotthárdi plébániára küldi tízhetes diakónusi gyakorlatra, a kézdivásárhelyi születésű Majlát Tihamér pedig a Sárvári Plébánián kezdheti meg diakónusi szolgálatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában