Frissen Zalából

2021.06.01. 13:21

A keszthelyi Fő térre kerül a Fehér ember szobor

Sokak kívánságára áthelyezik az '56-os események tiszteletére emelt Fehér ember szobrot. Az alkotás a Várkertből a Fő tér templom melletti részére kerül.

Keszey Ágnes

Sokak által ismert történelmi tény, hogy Keszthely volt az egyetlen település, ahol már az 1956-as forradalom idején szobrot emeltek, mely a Fő téren állt. A Fehér ember nevet kapott alkotás ihletésére készült el ötven évvel később Orr Lajos alkotása. Az emlékmű jelenleg a Várkertben áll.

-Az elmúlt években több száz keszthelyi fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy ezt a szobrot helyezzük egy méltóbb, központi helyre. Tavaly év végén képviselő-testületi döntést született arról, hogy vizsgáljuk meg a szobor áthelyezésének lehetőségét – idézte fel Nagy Bálint polgármester. Az alkotóval, tájépítészekkel és több más szakemberrel történt egyeztetés, valamint a helyi lakosok ötleteinek figyelembevételével született meg a döntés az új helyszínről. A cél az volt, hogy központibb, méltóbb helyen álljon a Fehér ember szobor a jövőben. A legtöbben a Fő tért javasolták, így a templom melletti területre kerül az alkotás: arra a részre, ahol a kocka alakúra formázott lomboronájú fák állnak.

A Várkertből a Fő térre helyezik át a szobrot – ismertette Nagy Bálint
Még a Várkertben áll a szobor

Nagy Bálint elmondta, hogy a szobor elhelyezésére két fát kell kiemelni, melyek szakértő kezek közelébe kerülnek: a Gazdasági Ellátó Szervezet udvarán ültetik el.

-A mai nappal elindultak ezek a munkálatok. A következő napokban megtörténik a Fehér ember eltávolítása, majd megkezdődik a szobor rekonstrukciója. A tervek szerint augusztus végére fog ide, a Fő térre kerülni – mondta a polgármester. Hozzátette azt is, hogy ezek után ez a helyszín ad majd otthont a városi október 23-i ünnepségeknek.

Ezek is érdekelhetik