Frissen Zalából

2021.05.07. 16:00

Veszélyes fákat vágnak ki Zalaapátiban

Kivágnak három fát a buszmegállónál. A lassan 60 éves példányok balesetveszélyessé váltak, leszakadt ágaik miatt már volt is probléma a közelmúltban.

Péter B. Árpád

A fákat visszabontva távolítják el a buszmegállóból Fotó: PBÁ

A fák érzelmileg hozzánőttek a településhez, de a vizsgálatok szerint megbetegedtek és magasságuk miatt is veszélyessé váltak – mondta Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere. A négy közül egyet lehet megmenteni, hármat azonban ezekben a napokban eltávolítanak a buszmegállóból.

- Az utóbbi idők szélviharaiban akadt olyan eset, hogy nagyobb ágak törtek le a fákról – folytatta a polgármester.

- Szerencsére eddig személyi sérülés nem történt emiatt, de buszban már tett kárt egy-egy fadarab. Én is sajnálom ezeket a fákat, de az életbiztonság mindennél fontosabb. Természetesen ide és Zalaapáti más részeibe is ültetünk majd őshonos, tájba illő fajtákat, hiszen részt veszünk az Országfásítási Programban, illetve a Balaton Fejlesztési Tanács zöldterület-megújítási pályázatán, emellett pedig saját források is rendelkezésünkre állnak erre a célra.

A fákat visszabontva távolítják el a buszmegállóból Fotó: PBÁ

A parkban két ezüst juhart és egy platánt vágnak most ki, utóbbi ferdén és a szélső lakóház felé nőtt, támasztva a távvezetéket is. Ezt megelőzően az Alpingreen Kft. szakemberei műszerrel bevizsgálták a fákat és megállapították, hogy a fehér fagyöngy is komoly károkat okozott bennük. A három példány menthetetlen volt – jelentette ki Tóth-Tanner Balázs ügyvezető.

- Annak idején nem túl előrelátó módon ültették ezeket, nem biztosítva nekik kellő életteret – folytatta a minősített faápoló, hozzátéve: a munkálatokat nehezíti, hogy legalább 30 vezeték fut a terület fölött. Emiatt alpintechnikával és emelőkosaras autóból is dolgoznak, s részlegesen lezárták a buszmegállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában