Frissen Zalából

2021.05.26. 12:57

Ütemterv szerint halad az építkezés: 90 százalékban kész a ZalaZONE tesztpálya

Az építkezés menetéről is beszámolók hangzottak el a járműipari tesztpálya napján, amelyet az idén a járványhelyzet miatt szűk körben rendeztek meg a létesítményben. A tesztpálya napja május 19-e, mivel Orbán Viktor miniszterelnök 2016-ban e napon jelentette be a megépítését, egy évvel később pedig szintén ekkor történt az alapkőletétel. Ezúttal Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos tájékoztatott a beruházásról és a pálya működéséről.

ZH

Mint elmondta, a 45 milliárd forintos állami beruházásból 250 hektáron épülő pálya elemei közül elkészült már a „Z” fogadó- és a technikai épület, a kezelhetőségi pálya, a 300 méter átmérőjű dinamikai felület és a nyolc különböző együtthatóval kialakított fékfelület. Megvan már az okosváros teljes úthálózata, a városi forgalmi környezetet imitáló területen nyár végére elkészül az épületelemek kivitelezése, 610 folyóméter hosszú homlokzatot alakítanak ki az utak mentén. Befejeződött a másfél kilométeres, kétszer kétsávos autópályaszakasz aszfaltozása, s készen van a felette átívelő 40 méter hosszú felüljáró híd, továbbá az ehhez csatlakozó három kilométeres autóút is lassan elkészül.

 

Az idén épül meg az 5, 12, 18, 25 és 30 fokos emelkedőt tartalmazó modul, a kezelhetőségi pálya pedig kiegészül egy egy kilométer hosszú, hat méter széles kisebb kezelhetőségi pályával, amely teljes hosszában vizezhető lesz. Az építkezés az ütemterv szerint halad, nincs késést előidéző körülmény, már a létesítmény 90%-a kész, s a tervek szerint év végére átadható lesz – fejtette ki Vigh László.

Mint elhangzott, az utóbbi évek autóipari fejlesztései intenzíven az autonóm vezetési funkciók irányába mutatnak, ennek egyik előszobája a szériajárművekben már előforduló vezetéstámogató rendszer (ADAS, azaz Advanced Driver Assistant Systems, például sávtartó rendszerek, automata vészfékrendszer, adaptív tempomat). Ezekre vonatkozóan szabványos tesztelési eljárásokat dolgoztak ki (pl. EuroNCAP), és széleskörű igény mutatkozik az autóiparban ilyen jellegű tesztek végrehajtására. A megfelelő teszteszközparkon túl szigorúan specifikált tesztkörnyezet is részét képezi mindennek. A ZalaZONE tesztpályán az ADAS felület szolgál a tesztek dedikált helyszíneként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában