Frissen Zalából

2021.05.05. 06:50

Szállodák, fürdők és edzőtermek – nyitással kapcsolatos tapasztalatok Zalában

Az elmúlt hét végén elérte s azóta már meg is haladta a négymillió főt azon Magyarországon élők száma, akik legalább az első koronavírus elleni védőoltásukat megkapták. Ezzel párhuzamosan a kormány újabb nyitásról döntött. Az oltási igazolással rendelkezők számára látogathatóvá váltak egyebek között a fürdők és a strandok, illetve a konditermek is. A nyitással kapcsolatos tapasztalatokat igyekeztünk összegyűjteni.

GYF, KT, KÁ, PA, JI

Készülnek a nyárra a strandok és a gyógyfürdők is

Bázakerettyén ezekben a napokban készítik elő a strandfürdőt a június első hetére tervezett nyitásra. Csatlós Csilla, a település polgármestere lapunknak elmondta: tavaly az akkori korlátozások miatt az egész szezonban zárva tartottak, ám az időt nem vesztegették, hiszen felkészültek egy teljes körű felújításra és korszerűsítésre, hogy idén megszépült környezetben fogadhassák vendégeiket. Abban bíznak, hogy a kedvezmények – például a SZÉP-kártyák érvényesítési lehetőségei –, a kellemes aura s a családiasabb hangulat sokakat vonz majd a településre.

Pusztaszentlászlón néhány éves kihagyást követően tavaly nyár közepén üzemelték be újra az Aqua Barbara Termálfürdőt, amely rögtön a környékbeliek egyik kedvenc pihenőhelyévé vált. A közép-zalai településen idén már május elsején éltek a nyitás lehetőségével, s a hét végén már voltak vendégeik is, de szivattyú-karbantartási munkák miatt azóta rövid időre újra bezártak. Reményeik szerint mától azonban már újra fogadnak látogatókat, a jelenlegi elképzelések szerint a hét minden egyes napján délelőtt 10 és 19 óra között, de szeretnék a tavaly nagy sikert arató éjszakai fürdőzéseket, illetve egyéb attrakciókat is megismételni.

Miközben haladnak előre a 2,4 milliárd forint értékű fejlesztés munkálataival, a nyitásra is készülnek a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiaparkban. A tervek szerint május 21-én nyit a fürdő és vele párhuzamosan a Thermal Hotel Balance.

Kárpáti Zoltán, a Lenti Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a fürdőn az ötös számú kút korábban meghibásodó szivattyúját kicserélték, ezen a héten megtörténik az áram alá helyezése, ezután tudnak vizet termelni és feltölteni a medencéket. A fürdővendégek a nyitást követően a nyári bejáraton léphetnek majd be a fürdőbe, és látogathatják az élményfürdőt, a szaunacentrumot, illetve a szabadtéri medencék közül a gyógyvizes és az úszómedencét. A többi kültéri medencét folyamatosan kapcsolják be a szolgáltatások közé. A létesítmény a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára lesz látogatható, a védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik.

A szállodában a lezárás időszakát felújításra, megújulásra és takarításra használták fel. Május 21-től a hotel szolgáltatásait szintén védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni. Az ügyvezető hozzátette, hogy a szálloda és a fürdő előtti közterületen és a létesítménybe belépéskor maszkot kell viselniük a vendégeknek, ami a védettség igazolását követően elhagyható. A hotelben a személyzet tagjai a vendégek védelmében maszkban dolgoznak. Az igazgató arról is beszélt, hogy a szállodában a jelenlegi foglaltság pünkösdre 50 százalék körül van, mely folyamatosan emelkedik.

Az önkormányzati tulajdonú, Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. által működtetett keszthelyi Csik Ferenc Tanuszoda – mint a neve is mutatja – más funkciót betöltő létesítmény, mint a turisztikai, rekreációs céllal üzemelő uszodák. Hagyományosan, azaz a pandémiát megelőző időben a tanév elejétől a tanév végéig tartott nyitva. A nyári szünet idején minden évben zárva tartott, hiszen az úszókat várja a Balaton és a strandok. Információink szerint a tankerület nem jelezte igényét a nyitásra a tanévből még hátralévő időszakra. Ugyanakkor Keszthelyen a városi strandok a tervek szerint június hónapban kinyitnak, illetve, mint megtudtuk, több sportlétesítmény, így például a sétálóutcában újonnan létrehozott konditerem, a Matrix Gym is már várja a sportolni vágyókat.

A Zalakarosi Fürdő fokozatosan nyitja meg a részlegeit, az első ütemben – május 7-én – a beltéri élményfürdőt, a beltéri gyermekvilágot, az élményfürdőhöz tartozó szaunákat, a gyermekszaunát, a sóhomokozót, a csúszdát, a fedett fürdő gyógyvizes és termálvizes medencéjét lehet igénybe venni.

– A létesítmény fennállása, azaz közel hat évtizede alatt példa nélküli volt az elmúlt időszak, amelyet sikerült átvészelnünk. Nem teltek tétlenül ezek a hónapok sem, teljesen új lendülettel vágunk bele a nyári szezonba – árulta el Podlovics Péter vezérigazgató, aki elmondta azt is: május 21-től, a nyitás második ütemeként a strand összes medencéjét és vizes attrakcióját is igénybe vehetik majd

a vendégek.

Félév után nem egyszerű az újrakezdés az edzőtermeknek

A négymillió beoltott elérésével sok más mellett a konditermek is kinyithattak és újra fogadhatnak vendégeket. A megyeszékhelyi EasyFit Fitness Klub tulajdonosa, Adrovicz Béla már nagyon várta, hogy újra megnyithassanak. Tavaly november 11-én zárt be az edzőterem a járványügyi helyzet fokozódása miatt. A közel féléves kihagyás után nem könnyű az újrakezdés.

Adrovicz Béla személyi edzést tart Magyar Boglárkának Fotó: Katona Tibor

– Kemény időszakon vagyunk túl, ami egyrészt pszichésen, másrészt üzletileg is megviselte a vállalkozást, de szerencsére volt annyi tartalék, hogy kitartottunk, illetve a bértámogatást igénybe vettük, akinél lehetőség volt erre, és így tudtunk végül életben maradni – tájékoztatott Adrovicz Béla.

Az első hét tapasztalatai azt mutatják, hogy az emberek vágytak már a közösségi mozgásra, hogy ne csak otthonukban, hanem szakember segítségével formálják alakjukat. A személyi edzőként is dolgozó tulajdonos szerint nincs roham, az emberek elővigyázatosak, lassan próbálnak visszaszokni a régi életükhöz. Volt, aki jelezte, hogy még egy-két hetet várna, hiszen nemrég kapta meg az oltási papírokat, vár a védettség kialakulásáig.

A fitneszteremben a legfőbb szabály az, hogy oltási igazolvánnyal lehet igénybe venni a szolgáltatásokat, melynek érvényességét a személyi igazolvánnyal tudják igazolni a vendégek. A versenysportolók természetesen továbbra is a megszokottak szerint edzhetnek. Adrovicz Béla kiemelte, hogy az alapvető járványügyi szabályok nem változtak, azaz a higiéniai előírásokat, kézmosást, fertőtlenítést kérik a látogatóktól, valamint a távolságtartást is megoldják az edzések során. Aki köhög, náthás, vagy rosszul érzi magát, arra kérik, hogy míg rendbe nem jön, ne látogassa az edzőtermet a többi vendég védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában