Frissen Zalából

2021.05.17. 08:00

Megújult a pacsai plébánia

Minden közösség számára fontos, hogy plébános szolgáljon a településen, sajnos nem mindenhol sikerül ezt biztosítani.

Arany Gábor

Dr. Udvardy György áldotta meg a Cséry Gergő (j) által felújíttatott plébániát

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt dr. Udvardy György veszprémi érsek fogalmazta meg annak kapcsán, hogy megújult a plébánia épülete a közép-zalai kisvárosban.

– Ez az épület helyet ad a hivatalnak, méltó lakhatást nyújt a plébánosnak és befogadja a közösséget – mondta. – Ezt igyekszünk biztosítani minden plébánián saját erőből, amihez az érsekség támogatást nyújt, valamint pályázati segítséget is igénybe veszünk. Ez esetben az érsekség 6 millió forint támogatást nyújtott – tette hozzá.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy az egyházmegye 76 temploma, plébániája nyert állami támogatást felújításokra, ebben közel húsz zalai település érintett. Emellett más, egyházi fenntartású intézmények, iskolák, szociális otthonok felújítását, bővítését tervezik.

Dr. Udvardy György áldotta meg a Cséry Gergő (j) által felújíttatott plébániát
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A pacsai épület felújításáról Cséry Gergő plébános árult el részleteket. Mint elmondta, elődje, Szitás József nyugdíjba vonulására tekintettel őt tavaly augusztusban helyezte ide dr. Udvardy György érsek Nemesgulácsról. A 150 éves, közel 400 négyzetméter alapterületű pacsai plébánia külsejének és belső gépészetének felújítása 2003-ban pályázati támogatással megvalósult, de a belső terek komolyabb rendbetétele elmaradt. Ez különösen megmutatkozott a lakrészben, ahol a meleg vizet és a fűtést szolgáltató kazán már tönkrement, és csőtörés miatt a fürdőszoba is felújítást igényelt. A plébánia megtakarításából, 8 millió forintból futotta a hivatali helyiségek kifestésére, faldíszek elhelyezésére, a közösségi nagyterem megfelelő színvonalú kialakítására. Ezeken túl a legnagyobb tételt a nyílászárók kicserélése jelentette, ami az érsekség támogatásával valósult meg.

A plébános szólt arról is, hogy a zalaszentmihályi és az esztergályhorváti templom felújítására 24 millió forint pályázati támogatást nyertek.

 

A járványra tekintettel, a résztvevők számának csökkentése érdekében vasárnap reggel 8 órakor is tartottak misét Pacsán, mert a szokásos, 11 órakor kezdődött istentiszteleten szolgáltatta ki dr. Udvardy György érsek a bérmálás szentségét, amiben 41-en részesültek, többségük 7–8. osztályos diák, ők a Cséry Gergő plébános által ellátott hét településről érkeztek.

– Az ősegyház életében a püspök volt az, aki befogadta a megtérőket, megkeresztelte, megbérmálta, az eucharisztiában részesítette őket – magyarázta az érsek. – A befogadás a bérmálással vált teljessé. A püspök hétévente járt körbe és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. A mai korban az élet felgyorsult, az utazás egyszerűbbé vált, így magam próbálok eljutni minden településre, ha nem is évről évre. A pandémia azonban megköveteli, hogy kis csoportokban tartsuk meg a bérmálást, ezért munkatársaim közül heten vesznek részt ebben. Az egyházi törvénykönyv alapján arra is lehetőséget adtam, hogy aki plébános atya vállalja, több csoportban is bérmálhasson, ne kelljen várakozni erre azoknak, akik felkészültek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában