Frissen Zalából

2021.05.25. 07:00

Csillámporral vonták be Mikekarácsonyfa új keresztjét, hogy szikrázzon a napsütésben

Pünkösdvasárnap a település karácsonyfai temetőjében avatták fel azt az öt méter magas, vasból készült keresztet, melyet a településről elszármazott Szabó Lajos állíttatott szülőfalujának.

Korosa Titanilla

Nagy Tamás, Farkas Ferenc és Szabó Lajos a kereszt előtt Fotó: Korosa Titanilla

Az időjárás nem kedvezett az ünneplőknek, esőben került sor az eseményre, melyen részt vett Szabó Lajos családja, valamint az időjárás ellenére a helyiek is szép számban érkeztek, illetve a szomszédos településekről is voltak érdeklődők.

A jelenlévőket Farkas Ferenc polgármester köszöntötte, majd Szabó Lajos beszélt az életéről, illetve arról, hogy milyen indíttatásból állíttatta a keresztet. Elmondta, hogy Mikekarácsonyfán született, itt töltötte gyermekkorát, itt járt általános iskolába, és kezdett el futballozni. Szülei – mint fogalmazott, a jobb élet reményében – 1963-ban Vonyarcvashegyre költöztek, ő pedig Pécsre került, ott építette fel életét. Autószerelőként kezdte, majd gépészmérnök lett, utolsó aktív éveiben mérnöktanárként dolgozott, mellette hegesztőcsapatot vezetett, saját cégét működtette, és tankönyveket is írt.

Nagy Tamás, Farkas Ferenc és Szabó Lajos a kereszt előtt Fotó: Korosa Titanilla

– Közeledve 80. életévemhez úgy döntöttem, hogy szülőfalumnak emlékül megcsináltatom ezt a vaskeresztet – mondta Szabó Lajos. – Ismerősömmel megterveztük, ő kivitelezte, és most a faluval közösen felállítottuk. Ez nem szokványos kőkereszt, hanem modern kivitelezésű, 5 méter magas és 2,5 méter széles vaskereszt, a súlya 7-8 mázsa, fénylő csillámporral van bevonva, mikor rásüt a nap, változnak a fényviszonyok, ez jól látszik.

A rövid ünnepség végén Nagy Tamás novai plébános szentelte fel a keresztet, melynek felállítását a falu önkormányzata is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában