Frissen Zalából

2021.04.07. 09:00

Sikerek, nehézségek a közmunkaprogramban Csörnyeföldén

A dél-zalai község közmunkaprogramjának foglalkoztatottjai a terület egy hónapos előkészítését követően a múlt héten kezdték meg a szántóföldi és konyhakerti növénytermesztéshez kapcsolódó munkálatokat. Burgonyát ültettek, hagymát dugványoztak, a későbbiekben pedig olajtök ültetése is várható.

Gyuricza Ferenc

Balogh Tímea (balról), Bogdán Zoltán és Czenner Jánosné burgonyát ültet a csörnyeföldi mezőgazdasági termelési programban

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az alig több mint 400 lakosú Csörnyeföldön 2012 óta zajlik az az évről évre megújuló mezőgazdasági termelési program, amelynek elsődleges célja, hogy munkát biztosítson az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, hátrányos helyzetű, 65 év alatti helybéli lakosoknak, de legalább ilyen fontos szempontnak tartják, hogy helyben termelt, jó minőségű, egészséges terményekkel lássák el a helyi felvásárlói piacot. A község polgármestere, Hóbor-Sztrahia Krisztina elmondása szerint a megtermelt áru nagy részét ugyanis helyben értékesítik, illetve a közétkeztetést ellátó konyhák vásárolják fel a terményeket.

– A helyi termelőtől való vásárlás esetén az áru minősége, termelési módja könnyen leinformálható – magyarázta a polgármester. – A helyi termékeket környezetkímélő, hagyományos módon, nagyobb élőmunkával, odafigyeléssel állítjuk elő. A friss termékek ráadásul szezonálisak, ezért aztán ezek az élelmiszerek gazdagabb ízvilággal rendelkeznek. Mivel a fogyasztók, legyenek akár magánszemélyek, akár a közétkeztetést biztosító konyhák, közvetlenül a termelőtől vásárolhatnak, ezért a termék árában nagy- és kiskereskedői haszon nem jelenik meg, de nincs jelentősebb szállítási, tárolási vagy hűtési költség sem, ebből adódóan a környezetterhelés is kisebb. A bevételek helyben maradnak, azt az önkormányzat további fejlesztésekre fordíthatja. A program keretében a termeléshez szükséges vetőmagok, kemikáliák és növényvédő szerek, illetve hajtó- és kenőanyagok, továbbá a dolgozók részére a biztonságos munkavégzés feltételeit megteremtő védőfelszerelés és munkaruha mellett folyamatosan tudunk kis értékű tárgyi eszközöket vásárolni, a meglévő gépparkunkat fejleszteni. Ez évben már megvásároltunk egy traktor után szerelhető függesztett permetezőgépet, egy utánfutó beszerzése pedig folyamatban van.

Balogh Tímea (balról), Bogdán Zoltán és Czenner Jánosné burgonyát ültet a csörnyeföldi mezőgazdasági termelési programban
Fotó: Gyuricza Ferenc

Hóbor-Sztrahia Krisztina elmondta: jelenleg nyolc fő dolgozik a márciusban újraindult programban, amely a hagyományos konyhakerti és szántóföldi növénytermesztés mellett több egyéb elemet is tartalmaz. Ennek keretében gondozzák a meglévő gesztenyefákat, a község gyümölcsöskertjét, valamint a szőlészeti génbankjukat is. A téli időszakban pedig champion, azaz csiperkegomba termesztésével biztosítottak munkát a dolgozóknak.

– Ez évben 1500 négyzetméteren termesztünk burgonyát, hagymát és babot, 2200 négyzetméteren pedig olajtököt – magyarázta tovább a polgármester. – Tavaly volt paprikánk és paradicsomunk is, de akadtak velük nehézségeink, így azokról most lemondtunk. Ősszel viszont 3000 négyzetméternyi területet szeretnénk karácsonyfának való fenyővel betelepíteni, tavaly ugyanis letermeltük a meglévő önkormányzati fenyőültetvényünket. A kivágott fák egy részét értékesítettük, a többiből pedig a helyi lakosok igényeit igyekeztünk kielégíteni.

Hóbor-Sztrahia Krisztina azt sem titkolja, hogy vannak problémáik is a program kapcsán, elsősorban a lakosság motiváltságát illetően. A községben jelentősebb számban élnek olyan személyek, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítási ellátással, nem működnek együtt a részükre támogatást kínáló szervekkel, így például a munkaügyi központtal, de nem jelentkeztek foglalkoztatás-helyettesítő támogatásért sem. Ezen helyi lakosok gyakorlatilag napról napra tengődnek, életkörülményeik nehezek. Többségük a gyermekeik után felvett juttatásokból, vashulladék leadásából, alkalmi munkákból vagy agancs, makk, dió és gesztenye gyűjtéséből, esetleg gombaszedésből nyeri jövedelmét, de arra is volt példa, hogy a számukra megítélt szociális tűzifát is eladták, mégsem élnek a közfoglalkoztatotti program által kínált munkalehetőséggel. Ebből adódóan a megfelelő munkamorállal rendelkező, a mezőgazdasági termelési programba bevonható személyek száma igencsak alacsony – a 25. életévüket már betöltött, a közfoglalkoztatást elfogadó személyek mindegyikét alkalmazni tudták –, ezért aztán a meglévő növényzet gondozása is nehezen megoldható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában