Frissen Zalából

2021.04.22. 14:08

Megújultak az utcanévtáblák, hamarosan zebra keresztezi a 75-ös főutat Pacsán

Megújultak az utcanevek táblái a kisvárosban, hamarosan zebra segíti a gyalogosok átkelését a 75-ös számú főúton.

Arany Gábor

A felsőrajki vár képe díszíti a Rajki utca névtábláját, mutatja Kelemen Tamás

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

A közlekedők biztonságát szolgáló, valamint a tájékozódást segítő változásokról Kelemen Tamás polgármester számolt be érdeklődésünkre.

Mint elmondta, az elhasználódott, korrodált utcanévtáblákat hat évvel ezelőtt, 2015-ben cseréltek le. Akkor egy centiméter vastag műanyag táblák mellett döntöttek, arra gondolva, hogy ezek az időjárásnak jobban ellenállnak. Ez így is lett volna, de a nem számítottak a vandálokra, akik rendszeresen tartottak erőpróbákat a táblákon, gyakran sikert aratva felettük. Emiatt az önkormányzat újabb cserét határozott el.

A felsőrajki vár képe díszíti a Rajki utca névtábláját, mutatja Kelemen Tamás
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Ennek részeként a fém tartókereteket felújították, ebbe szerelték az új táblák. Ezeket pedig az utca névadójának arcképével, illetve az elnevezésre utaló motívummal gazdagították. Például a Tavasz utcában a magyar kártya egyik lapját használták fel. A közel 100 tábla cseréje félmillió forintba került a város közösségének.

Régi problémát orvosolhatnak a közeli jövőben, amikor megkezdődik a 75-ös főút Pacsán átvezető szakaszának felújítása. A Deák Ferenc utcában jelenleg csak az északi oldalon vezet járda a 38-as számú házig. Ezért aki a temetőhöz igyekszik, és nem akar a főút déli padkáján gyalogolni, itt kénytelen keresztezni az úttestet, ami a nagy forgalom és a közeli, be nem látható kanyar miatt komoly kihívást jelent.

Mivel a felújítás hatására járművek sebessége ezen a szakaszon megnőhet, ezért különösen fontos a kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítése. Mindezek terveit a város elkészítteti.

Az egyeztetések szerint a zebrát 32-34. számú házaknál alakítják ki, és a főút déli oldalán járdát építenek a Rákóczi-Kossuth utcai kereszteződésig. Ez utóbbit is átalakítják, a korrekció célja, hogy a temetőnél a főútról déli irányban letérő járművek sebessége csökkenjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában