Frissen Zalából

2021.04.20. 07:00

Felújítják a fogorvosi rendelő épületét Pákán

A terveknek megfelelően nemrég elkezdődtek a felújítási munkálatok a fogorvosi rendelőben. A beruházásra a Magyar Falu Program egyik kiírásában nyert el az önkormányzat mintegy 30 millió forintot.

Korosa Titanilla

Lukács Tibor polgármester az épülő parkolónál

Fotó: KT

A néhány hete megkezdett munkálatok során már kicserélték a nyílászárókat, felállványozták az épületet, vagyis a következő feladat a külső homlokzat szigetelése lesz, közben pedig végzik a parkoló és a járda építését a rendelő épülete mellett.

Lukács Tibor polgármester az épülő parkolónál
Fotó: KT

Lukács Tibor polgármester elmondta: a közel 120 négyzetméter alapterületű, kétszintes rendelőépület felső szintjén szolgálati lakás található, alul pedig a fogászati rendelő.

- A pályázati támogatásból elvégezzük még a tető teljes felújítását és szigetelését – sorolta Lukács Tibor. – A kor követelményeinek megfelelően akadálymentes lesz az épület, erre figyelemmel alakítjuk ki a ház mögött a parkolóhelyeket is, ez már folyamatban van. A felső szinten, a lakásban a központi fűtést nemrég újítottuk meg, gázkazánt szereltettünk be, alul viszont elavult a rendszer, ezért korszerűbbé alakítjuk, lecseréljük a régi kazánt és a fűtőtesteket új, modern takarékos eszközökre. A belső térben jelentősebb munkálatokat nem tervezünk, a szükséges javításokat és festést végezzük csak el – magyarázta.

Pákán nincsen állandó fogorvos, a szolgálati lakást nem használják, hetente egy nap van rendelés, a fogorvos péntekenként Nagykanizsáról jár át Pákára. Jelenleg a felújítás miatt a heti egy napos helyi ellátás szünetel. Lukács Tibor elmondta: ha az alsó szinten beépítik a kazánt és a fűtőtesteket, vagyis újra lehet fűteni, akkor a rendelés is visszaköltözik. Addig Bánokszentgyörgyön látják el a helyettesítést.

A polgármester hozzátette, hogy örülnek annak, hogy heti rendszerességgel van a faluban fogászati rendelés. Manapság nehéz a kisebb településekre csábítani szakorvost, de bíznak abban, hogy talán a felújított szolgálati lakás megléte vonzóvá teszi egy fogorvos számára, hogy Pákára költözzön. A környékbeli falvak – Páka, Nova, Csömödér – lakosságszáma túllépi a 3000 főt, vagyis a környék el tudna tartani egy állandó szakorvost, tette hozzá végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában