Frissen Zalából

2021.04.23. 14:00

Dr. Mihalecz Károly: Aki egészséges, nem halhat meg az oltástól

A koronavírus elleni védőoltások mai ismereteink szerint nem okozhatják egészséges ember halálát – jelentette ki dr. Mihalecz Károly háziorvos, fül-orr-gégész szakorvos, allergológus.

Benedek Bálint

Dr. Mihalecz Károly Fotó: archív/GSz

A doktor leszögezte: a forgalomban lévő oltásoktól magát a koronavírus-betegséget sem lehet elkapni. Az viszont elképzelhető, hogy ha valaki hordozza a betegséget és arra ráoltanak, akkor az illető állapota romlik.

- Angliában beadtak közel 30 millió oltást, a páciensek közül 17 halt meg, és nem tudhatjuk, nekik milyen más betegségük volt – folytatta.

– Viszonyításként nem árt tudni: Magyarországon naponta több százan kapnak trombózist vagy éppen sztró­kot – mondta dr. Mihalecz Károly. – Közülük 5-10 embert elveszítünk, függetlenül a koronavírus-járványtól. A magyarok legfőbb egészségi rizikófaktorai, az elhízás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás egyaránt növelik az említett betegségek kialakulásának esélyét.

A háziorvos szerint a hír­adásokban nem kellő hangsúllyal szerepel, hogy a Covid19-fertőzés egészséges emberek halálát is okozza. Sőt, a kisportolt, jó egészségi állapotú embereknél az úgynevezett citokinvihar (az immunrendszer túl heves, gyulladásos reakciója) sokkal intenzívebb, mint annál, akinek az ellenálló képessége kisebb. Így veszítenek el kitűnő fizikai állapotú pácienseket is, pedig ez védőoltással megelőzhető lenne.

Dr. Mihalecz Károly Fotó: archív/GSz

– A magyarok jelentős része csak akkor megy orvoshoz, ha jogosítványt kell hosszabbítania – fogalmazott a doktor. – Negyvenéves kor után jó lenne, ha mindenki évente legalább egyszer felkeresné az orvosát, és készíttetne egy laborvizsgálatot, mert abból már sok mindenre fény derülhet. Az egészségügyi háttér pontosabb ismeretében, például ha egy családban esetleg halmozottan előfordult mélyvénás trombózis, a háziorvos mérlegelhet, és választhat olyan vakcinát a betegének, melynél kisebb az ilyen jellegű szövődmény valószínűsége.

Dr. Mihalecz Károly úgy érzi, az álhírek, a rengeteg megtévesztő információ miatt az oltásellenesség erősödik Kanizsán is. A Pfizerből már nincs sok, miközben a kínai és az orosz vakcinát egyre többen elutasítják. Volt páciense, aki az összes felajánlott oltást visszautasította, mert arra az egydózisú Johnson & Johnson­ra vár, amelyből egy ampulla sincs az országban…

A doktor személyes véleménye, hogy a koronavírus elleni vakcinákat kötelezővé kellene tenni. Hozzátette: vannak országok, ahol nincs kötelező oltási rend, és ezekben a korábban nálunk is rengeteg gyerek halálát okozó torokgyík újra felütötte a fejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában