Frissen Zalából

2021.04.13. 15:00

Ágoston Zsolt kapta a Hettyei János-díjat

Ágoston Zsolt kapta a Vega Csillagászati Egyesület idei Hettyei János-díját. A zalaegerszegi fiatalember a helyi Ady-gimnáziumban tanult, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett építőmérnök, később pedig a Széchenyi István Egyetemen infrastruktúra-­építőmérnök diplomát. A plakettet várhatóan a nyári megfigyelőtáborban veheti át.

Mozsár Eszter

Ágoston Zsolt egerszegi amatőrcsillagász Fotó: ZH Archívum

Ágoston Zsolt egy 2015-ös részleges napfogyatkozás alkalmával került kapcsolatba az egyesülettel, ahol nemcsak tisztséget vállalt, hanem rendszeresen részt vesz a járdacsillagászati távcsöves bemutatókon, előadásokat tart a nyári táborokban és a Virtuális Csillagászati Klubban, cikkei, fotografikus megfigyelései a VCSE honlapján olvashatók. Kiváló asztrofotós, asztrotájkép-készítő, a csillagos égboltot profi felszereléssel kutatja. Csizmadia Szilárd egyesületi elnökkel együtt tartott már előadást az asztrofotózás történetéről. Az első ilyen felvétel 1840-ben készült a Holdról.

Ágoston Zsolt egerszegi amatőrcsillagász
Fotó: ZH Archívum

Ágoston Zsolt egyik legérdekesebb csillagászati megfigyelése szakemberek szerint is a Cyg X-1 fekete lyuk (a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni) lökéshullámfrontjának megfigyelése. Ezt a profi csillagászok is csak 2007-ben fedezték fel, azóta Magyarországon már több amatőr csillagász megfigyelte.

A Hettyei János-díjat a Vega Csillagászati Egyesület közgyűlése 2001-ben alapította, amit azok kaphatnak, akik sokat tesznek a zalai csillagászatért, a tudományos ismeretterjesztésért vagy kiemelkedő észlelőmunkát végeznek. Eddig tizenhatan kapták meg ezt a kitüntetést. Az elismerés névadója az első ismert zalai amatőrcsillagász, aki 1834-ben először adott magyar nyelvű leírást állatövi fény megfigyeléséről. Ő mutatta be az érdeklődőknek 1842-ben két távcsővel a zalaegerszegi megyeházáról az akkori teljes napfogyatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában