Frissen Zalából

2021.04.13. 14:00

A szűkös büdzsé ellenére is nívós rendezvényeket terveznek Zalakaroson

Habár nehéz időszakban lett a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője Ódor László, a szakember bizakodó a jövőt illetően, mert – mint mondta – kollégáival számos innovatív ötletet tartogatnak a tarsolyukban.

Horváth-Balogh Attila

Húsvéti installáció Zalakaroson. Ötletes és jókedvre derít e szomorú időszakban Fotók: Szakony Attila

Ódor László január elseje óta tölti be a posztot, miután elődje, Kovács Szabolcs közös megegyezéssel távozott a szervezet éléről. Az új vezető ezt megelőzően a város gyógyhelyprojektjének koordinátoraként tevékenykedett. Diplomáját a szombathelyi tanárképző főiskolán szerezte, majd a Pécsi Tudományegyetemen, valamint Keszthelyen, a Georgikon gazdasági, társadalomtudományi és vidékfejlesztési tanszékén folytatott tanulmányokat. Az Innovatív Dél-Zala Leader Helyi Akciócsoport elnökeként 6 éven át irányította Zalakaros és 40 kistelepülés fejlesztési programját.

Húsvéti installáció Zalakaroson. Ötletes és jókedvre derít e szomorú időszakban Fotók: Szakony Attila

– 2019 decemberében a „Zalakaros gyógyhely komplex turisztikai fejlesztése” címet viselő projekttel olyan beruházás kivitelezése indult el Zalakaroson, mely meghatározó változásokat hoz a fürdőváros életében, turisztikai szolgáltatásaiban – bocsátotta előre Ódor László. – Részben ehhez kapcsolódva az önkormányzat tavaly hozzálátott az ágazat szervezeti-strukturális átalakításához, egyfajta profiltisztításhoz. Az átstrukturálás következményeként az idei évtől a Zalakarosi Turisztikai Egyesület kizárólag a marketinggel foglalkozik, a turisztikai szolgáltatási tevékenység (ebbe a körbe tartozik például a rendezvényszervezés, az üzemeltetés-vagyongazdálkodás, az újonnan létrejövő gyógyhelyi látogató- és rendezvényközpont működtetése, az ehhez kapcsolódó rendezvénytéren megjelenő vállalkozói szolgáltatások bérleti szerződéseinek kezelése), valamint a Tourinform iroda fenntartása a nonprofit kft. feladata. Több héten át dolgoztunk az átalakítás szakmai részén, partnereim közt Kovács Szabolcsot, Üsztöke Botondot, az egyesület elnökét, Czimondor Nándor turizmusért felelős alpolgármestert és természetesen Novák Ferenc polgármestert említeném.

Ódor László jelezte: a jelentős átalakítást egy mindenki által jól ismert, nehéz időszakban hajtották végre, és most már előre tekintenek – a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. és a Zalakarosi Turisztikai Egyesület is a pandémia miatt megváltozott körülményekhez igazítja az idei évet meghatározó elképzeléseit.

Ódor László: – Nem múlik el nyomtalanul ez az egy év

– Azt gondolom, az elmúlt egy év nem múlik el nyomtalanul, hatással lesz a fogyasztási szokásokra – folytatta a szakember. – Várhatóan tovább nő a belföldi vendégek aránya, e tendencia egyébként a tudatos stratégiának köszönhetően Zalakaroson évek óta érzékelhető. A fürdőváros ma már nem elsősorban a nyugdíjas németek és osztrákok pihenőhelye, hanem a magyar családok többgenerációs találkozási pontja. Ennek megfelelően ennek a célcsoportnak az igényeit kell kiszolgálnunk a jövőben minél jobban. Erre próbálunk szolgáltatásokkal, programokkal felkészülni úgy, hogy anyagi lehetőségeink a pandémia okán bevezetett korlátozások következtében jelentős mértékben szűkültek. A vendégek másik fontos igénye, aminek a nyitás után meg kell felelnünk, a biztonságos (azaz vírustól mentes) nyaralás és az egészséges életmód iránti igény. Ennek okán a helyi élelmiszer-alapanyagokat nagyobb mértékben kell bevonnunk a vendéglátásba, s a szolgáltatás körülményeit is úgy kell kialakítanunk, hogy azok a biztonságérzetet erősítsék. Nem lesz könnyű levetni azokat a frusztrációkat, amiket az elmúlt év ránk ragasztott, de azon vagyunk, hogy segítsünk ebben az embereknek és oldódjanak a görcsök.

Ódor László arról is beszélt: az új látogató- és rendezvényközpont nyáron nyit meg. A város régi, kedvelt rendezvényeit (bornapok, város napja, Szent István-napok) szeretnék a továbbiakban is megrendezni, s új elemként több száz táncos részvételével, élő zenével kubai fesztiválra kerül sor. Interaktív programokat terveznek, a fürdőváros vendégeit szeretnék az eseményekbe tevőlegesen is bevonni. A rendezvényközpontban filmbemutatókat, civil szervezetek helyi érték fesztiválját tervezik, a rendezvényteret pedig promenádként képzelik el, ahol nyárestéken kellemes sétákat lehet tenni. Mindennap lesz valami látványosság, ami élményt ad: utcazenész, minikiállítás vagy performansz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában