A bajban is maradjunk együtt!

2021.03.08. 07:00

Virágvasárnapig zárva tartanak a református és az evangélikus templomok

Virágvasárnapig zárva lesznek a református és az evangélikus templomok, a katolikus szentélyekben továbbra is tartanak miséket.

Péter B. Árpád

A bajban is maradjunk együtt! címmel tette közzé a református zsinat elnökségi tanácsa határozatát, amelynek aláírói között találjuk dr. Nemes Pált, a dunántúli egyházkerület nagykanizsai főgondnokát.

A dokumentum leszögezi: „A járványhelyzet súlyos megpróbáltatások elé állítja Magyarország minden polgárát, különösen azokat, akik az élet rendjének fenntartásáért és az egészségünkért vállalnak felelősséget”, ezért az egyház vezetői úgy döntöttek, március 8-26. között szünetel minden, személyes jelenléttel járó istentisztelet és összejövetel.

Ezek helyett, ahol lehet, az első hullám idején már kipróbált gyakorlat szerint, online alkalmakat tartanak a lelkipásztorok. A református egyház vezetői arra kérték a lelkipásztorokat, hogy találjanak módot a bajbajutottak, betegek és magányosok lelki támogatására.

A nagyheti és a húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt a zsinat elnökségi tanácsa, hangsúlyozva: a húsvéti istentiszteleti találkozás reményében hozta meg határozatát, azzal a hittel, hogy „nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”.

A nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöki tanácsa, szintén virágvasárnapig. Fabiny Tamás elnök-püspök, Kondor Péter és Szemerei János püspök közös levelében úgy fogalmazott: a böjti időszakban egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét, ám a súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi alkalmat.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia viszont úgy döntött, a járványügyi szabályok szigorú megtartásával nyitva maradnak a templomok, mert azok „mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak”. A húsvéti szertartásokról később haFontosnak tároznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában