Összefogtak

2021.03.09. 14:00

Tavaszi nagytakarítást hajtottak végre Pózván és Andráshidán

Szombaton délelőtt a pózvai városrész 3 helyszínén: a közösségi ház előtt, a Felsőerdei utca feljáratánál és a régi közút végén, a nekeresdi alagútnál zsákokkal, villával, lapáttal felszerelkezett csapatok gyülekeztek, majd kesztyűt húztak, és elkezdték összeszedni az út mentén a szemetet.

FZS, JI

Andráshidán is sokan vettek részt az akcióban

Fotó: Pezzetta

Pózva

Volt mit. Különösen a régi közút mentén az utolsó házaktól az alagútig terjedő szakaszon, amit enyhe túlzással egy egybefüggő illegális hulladéklerakónak nevezhetnénk. – Minden évben rendszeresen szervezünk tavaszi nagytakarítást, de csak a település belterületén, a régi közút városrészen kívüli szakasza, ahol nem járunk, eddig kimaradt, mondhatnánk úgy is: meghagytuk a munkát a közelben lakóknak. Az idén a „Tiszta város, tiszta környezet” hulladékgyűjtési akció mellett beneveztünk az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatára, s úgy döntöttünk, ennek keretében megtisztítjuk a Pózva út Nekeresdig terjedő szakaszát és a Felsőerdő utca feljáratát is – mondta Tanainé Farkas Zsuzsanna, az akciót szervező pózvai Összefogás Egyesület elnöke.

– Ettől függetlenül ősszel majd tartunk az egész városrészre kiterjedő akciót, a szemétszedés mellett rendbe tesszük a parkokat, a temető környékét, levágjuk az elszáradt ágakat, virágokat. Sajnos amióta nincs „falugazdánk”, minden hasonló feladat a civil szervezetekre maradt – magyarázta az egyesület elnöke.

Jutott munka a gyerekeknek is – azt mondták: ők már soha többé nem szemetelnek
Fotó: Fincza Zsuzsa

– A településrészi önkormányzat mindenben támogatta az egyesületet, segítettünk a pályázat megírásában is. Bevontuk a munkába az összes helyi civil szervezetet, a Pózváért Alapítványt és a Polgárőr Egyesületet, valamint a Spartan csapatot. A futókkal már évek óta szervezünk környezetvédelmi akciókat, útnak eredünk, visszük magunkkal a zsákot, és összeszedjük a közben talált szemetet. Ezúttal, mint helyileg érintettet, bevontuk a szemétszedésbe a roma önkormányzatot is – tájékoztatta lapunkat Németh Gábor, a körzet városházi képviselője.

– A Pózva utcának ezen a részén zömmel roma családok élnek, nekünk is érdekünk, hogy megtisztuljon a környezetünk – tette hozzá Radnai Tamás, Zalaegerszeg város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, aki barátjával együtt szorgalmasan gyérítette az erdőszélt belepő szeméthalmot, majd kisteherautóval a gyűjtő konténerhez szállította. – Örülünk, hogy a többi civil szervezettel közösen dolgozhatunk, elvégre velük együtt én is itt nőttem fel, nekem is Pózva a „szülőfalum”. Talán ennél is nagyobb feladatot jelent majd a jövőben megőrizni a rendet, a tisztaságot, ehhez kell egy jó adag példamutatás, de természetesen szervezünk figyelőszolgálatot is, hogy megakadályozzuk a további hulladéklerakást, szemetelést.

Amiben ráadásul a helybeliek mellett idegenek is jeleskedtek, állítólag más falvakból is idehordják azt a szemetet is, amit a lomtalanításkor nem visz el a hulladékgyűjtő cég. Emiatt a pózvai környezetvédők jó pár régi televíziókészüléket, háztartási gépeket, autószélvédőt s közel 20 kimustrált autógumit is kibányásztak az erdőszéli illegális hulladéklerakókból. A házakhoz közeli hatalmas szemétdomb viszont már úgy „belegyógyult” a földbe, hogy beletörött a civilek bicskája, pontosabban a vasvillája, a felszámolása a hivatásos hulladékelszállítókra vár majd. A mintegy 50 szorgalmas környezetvédőnek köszönhetően így is megtelt limlommal, kacattal 5 darab 5 köbméteres konténer és többtucat 160 literes nejlonzsák.

Andráshida

Andráshidán közel százan vettek részt szombaton a Tisztítsuk meg lakókörnyezetünket elnevezésű szemétszedési akcióban. A pandémiás előírásokat betartó lelkes közösség közel 20 köbméter szeméttől tisztította meg a környéket.

Helyi polgárok, pedagógusok, diákok és civil szervezetek tagjai húztak gumikesztyűt és közösen jártak végig Andráshidán, Szenterzsébethegyen, Vorhotán, Gógánhegyen és Gógánvölgyben, hogy a felelőtlen emberek által eldobott, lerakott hulladékot összeszedjék.

Andráshidán is sokan vettek részt az akcióban
Fotó: Pezzetta

– Az elmúlt évek alatt pozitívan változott a helyiek hozzáállása. Korábban 4-5 konténert megtöltött a szemét, most gyakorlatilag csak peremkerületeken találkozunk hátrahagyott hulladékkal. Az emberek sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy környezettudatosan viselkedjenek és ne dobálják el a szemetet. Próbálunk a gyerekeken keresztül is nevelni. Elmondható, hogy a felelősségteljes gondolkodásnak köszönhetően sokat tisztult a környezetünk – tájékoztatott az akció szervezője, Domján István önkormányzati képviselő.

Az akcióban részt vevők négy csoportban végezték a hulladékszedést. Főleg az utak mentén, facsoportoknál, a kerékpárút mellett, illetve a Kacor nevezetű gyalogút környezetében találtak sok eldobált szemetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában