Frissen Zalából

2021.03.31. 17:30

Zalában öt helyszínen, több, mint tíz hektáron születnek újabb erdők

Az Országfásítási Mintaprogram keretében ünnepélyes csemeteültetésre került sor kedden Padáron. Az esemény azt jelzi: a zalai erdőtelepítések idén is folytatódnak.

Horváth-Balogh Attila

Rosta Gyula vezérigazgató (jobbról) és Kreiner Roland vezérigazgató-helyettes jelképesen és valóságosan is útjára indította az idei telepítési programot Fotó: Zalaerdő Zrt.

Az erdőtelepítést a Zalaerdő Zrt. szakemberei végzik, a nyitórendezvényen részt vett a cég menedzsmentje is. Az esemény – illetve az újabb telepítések sora – a már korábban megkezdett munka folytatása, hiszen az állami erdőgazdaság az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Program keretében 8,54 hektáron végzett erdőtelepítést 2019 őszén és 2020 tavaszán. Ehhez a társaság 65.800 darab csemetét használt fel. A telepítésekre két erdészet területén, 5 helyszínen (Tilaj, Magyarszerdahely, Nemesrádó, Bagod és Zalamerenye egyes erdőrészleteiben) került sor, a szükséges szaporítóanyagot a Bajcsai Csemetekert biztosította.

A program idei folytatásának keddi nyitórendezvényén Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, termelési igazgató köszöntötte a megjelent kollégákat és a sajtó képviselőit.

Rosta Gyula vezérigazgató (jobbról) és Kreiner Roland vezérigazgató-helyettes jelképesen és valóságosan is útjára indította az idei telepítési programot Fotó: Zalaerdő Zrt.

- Itt, Padáron kétféle erdőtelepítésre kerül sor – mondta a vezérigazgató-helyettes a helyszínen. – Egyrészt az „Újszülöttek erdeje”, melynek keretében a Padár 9I erdőrészletben 2,88 hektáron gyertyán és tölgy csemetéket ültetünk el. Az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési kivitelezési-terv alapján a terület letakarítását tuskómarás követte. A hely vadkár szempontjából fokozottan veszélyeztetett, ezért fonatos kerítés épült. Első ütemben 23 ezer kocsányos tölgy csemetét ültetünk el a területen, melynek nyugati oldalán, a közút mentén cserjés erdőszegélyt alakítunk ki, a szélső 3 sorban húsos som csemeték felhasználásával. Az Országfásítási Mintaprogram 2020/2021 keretében pedig a Padár 9J és 9K erdőrészletekben 1,19 hektáron gyertyános-tölgyes erdőtelepítés valósul meg. A munkálatok itt is az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési kivitelezési terv alapján zajlanak. A vadkár veszélye miatt szintén szükség van kerítésre, s az így megóvott területre a két erdőrészletben összesen 9 ezer darab kocsányos tölgy kerül. Ezen erdőrész esetében húsos som felhasználásával szintén készül a terület nyugati oldalán 3 soros cserjés erdőszegély.

Padáron gyertyán és tölgy csemetéket ültettek

Kreiner Roland végül hozzátette: a Zalaerdő Zrt. az elvárásoknak megfelelően folytatja az Országfásítási Mintaprogramot. Összesen 10,34 hektárnyi területen 77.100 darab csemetét ültetnek el, az ehhez szükséges szaporítóanyagot ezúttal is a saját fenntartású csemetekert biztosítja. A munkálatok keretében a következő hetekben Padáron kívül Zalakaroson, Vasboldogasszonyon, Bakon és Nagykanizsán lesz mintaerdősítés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában