Egyre több a temetés

2021.03.18. 14:00

Nagykanizsán is „arat” az emberek közt a koronavírus

Az elmúlt 17 év legtöbb temetésére került sor tavaly a dél-zalai város temetőiben és az ezidáig eltelt időszak adatai alapján lehet, hogy az idei év sajnos, még a tavalyin is túltesz, ami az elhunytak számát illeti.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön éppen Tomasics Jánosné gyújt mécsest szerettei sírján a Tripammer úti központi temetőben. A pandémia kezdete óta nőtt a temetések száma

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Nyilván, a temetőket kezelő városüzemeltető cég statisztikai adataiból nem derül ki, hogy az elhunytak számának növekedése a Covid-19 koronavírusnak köszönhető, de az adatsort és a pandémiás hullámok időbeni kiterjedését összevetve nehezen lehet más okot feltételezni a jelenség hátterében.

Képünkön éppen Tomasics Jánosné gyújt mécsest szerettei sírján a Tripammer úti központi temetőben. A pandémia kezdete óta nőtt a temetések száma Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Nagyon sok a temetés – mondta érdeklődésünkre Várnai László, a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia plébánosa. – Nyilván, nekünk csak azokról a temetésekről van információnk, melyeken jelen vagyunk, tehát a hozzátartozók egyházi temetést kérnek. Azt tudom mondani, hogy a korábbi évekhez viszonyítva valamelyest nőttek az ez irányú feladataink, melyek számszerűsítve hullámzónak mondhatók, van olyan hét, amikor 3-4 elhunytat búcsúztatunk, de arra is volt példa többször, hogy 10-12-őt, ami átlagosnak már nemigen mondható. Meg szoktuk kérdezni a halál okát a hozzátartozóktól és sok esetben a válasz: koronavírus...

A temetők működtetését végző Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt.-nél az elmúlt 17 évre visszamenőleg rendelkezésre állnak temetési adatsorok. Mint azt Szabó István, a cég vezérigazgatója elárulta: az említett időszak legtöbb temetését 2020-ban (tehát a pandémia első évében) regisztrálták és jelen állás szerint az idei év is hasonlóan alakul – ezidáig mindenképpen.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Kilenc önkormányzati temetőt üzemeltetünk Kanizsán, a központi temetőt a Tripammer utcában, továbbá 8 városrészi sírkertet – bocsátotta előre Szabó István. – Mindezeket összességében tekintve 2003 óta a legkevesebb temetésszám 565 volt, a legtöbb pedig 654, utóbbi éppen tavaly. Havi lebontásban a legkevesebb temetésre októberben került sor, szám szerint huszonkilencre, a legtöbbre, hatvanhétre pedig decemberben, ez az előzőnek több, mint a kétszerese. A 17 év adatainak tükrében azt lehet mondani, hogy a temetések számának átlaga kereken 600. Tavaly 440 esetben történt urnás és 214 esetben koporsós temetés. Tehát az arány 67-33 százalék volt az urnás temetés javára. Érdekesség, hogy 2003-ban 613 temetésből még csupán 151 volt az urnás és 462 a koporsós temetés. Az arány ebben az esetben 25-75 százalék.

Szabó István azt is jelezte: a március 15-ei héttel bezárólag 168 temetés realizálódott, ez magasabb a tavalyi azonos időszak adatánál is.

- A központi temető 18 ezer sírhelyes kapacitásával kapcsolatban pedig elmondható, hogy az első osztályú sírhelyek 98 százaléka már telített, s csupán 2 százalékuk szabad – tette hozzá végül a vezérigazgató. – A másodosztályú sírhelyek 20 százalékába lehet még temetni. A sírkert bővítése a közgyűlés kompetenciája, de azt gondolom, hogy ez – figyelembe véve a társadalom átalakult temetkezési szokásait – újabb urnafalak, illetve urnasírok létesítésével valósítható meg a leggördülékenyebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában