kevés elhagyott macska talál szerető otthonra

2021.03.02. 15:00

Miért nehéz gazdát találniuk az árva cicáknak?

Öntörvényűek, makacsok, szertelenek, ugyanakkor, ha éppen úgy tartja kedvük, szeretetükben fürdetik a gazdijukat. Macskával az élet nem egyszerű, sokan nem vállalják a rapszodikus cicakarakterrel járó folyamatos változásokat. Ez az oka annak, hogy sok a kóbor cica vagy kevés jószág talál gazdára az állatmenhelyekről?

Szabó Zsófia

Ez a kiscica is gazdára vár a kanizsai menhelyen

Fotó: ZH

A témában Skanecz Tamást, az Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület elnökségi tagját, a menhely telephelyvezetőjét kérdeztük. A kanizsai állatotthon tekintetében is aktuális az említett kérdés, azaz a „macskasors”. Tekintve, hogy jelenleg is mintegy húsz cica vár – már jó régóta – szerető otthonra. Elég kevés azok száma, akik azért kopogtatnak be a menhelyre, hogy cicát vigyenek haza.

Ez a kiscica is gazdára vár a kanizsai menhelyen
Fotó: ZH

-Vannak olyan cicák a menhelyünkön, akik évek óta nálunk laknak. Vannak visszatérő, úgymond alkalmi vendég macskáink, akik pusztán enni látogatnak be. Talán ezek miatt is nehéz behatárolni pontosan a létszámukat. Az viszont tény, hogy valamiért nehezen találnak otthonra a macskák, különösen a felnőtt állatok. A kölyköket pedig többen csak addig tartják aranyosnak, amíg picik – fogalmazott Skanecz Tamás. Hozzátette azt is: valóban, kisebb korban még könnyebben meg tud szokni egy otthont vagy egy új helyet a macska, míg később nehezebben.

-Azért is okozhat többeknek fejtörést, tartsanak-e cicát otthon, mert nehéz őket bezárva, fix helyen tartani – folytatta a kanizsai menhely vezetője. – A macskák szeretnek vándorolni, különösen a párzás időszakában. Szeretik felfedezni a környezetüket is. A macskák viselkedésbeli különcségeit sokan nehezebben tolerálhatják. Hogy lehet-e szocializálni egy macskát, esetleg tanítani bármire is, erről megoszlanak a vélemények. Azonban tudni kell, hogy egy cica is sok szeretetet tud adni a gazdájának, nemcsak egy kutya. A gazdik türelmén is sok múlik – összegezte Skanecz Tamás.

Népes macskacsapat napozik a kanizsai állatotthon udvarán
Fotó: ZH

A szakember elmondta azt is: a kanizsai állatotthonban már jó ideje „cicastop” van, azaz csak nagyon ritkán és indokolt esetben vesznek fel új macskalakót a menhelyre. Skanecz Tamás szerint, ha valaki „nem tud mit kezdeni” például a nemrég született kismacskákkal, célszerű minél előbb, akár közösségi oldalak révén is, új gazdát keresni nekik. A felnőtt macskáknál mindez már nem működik ilyen egyszerűen. Azonban Skanecz Tamás szerint az sose legyen végső megoldás, hogy az utcára kerüljenek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában