Utakra összpontosítva

2021.03.08. 12:00

Idén az Egry József utcát újítanák fel egy szakaszon Zalaújlakon

A belterületi utak állapota nem mindenütt kifogástalan. Ezért idén ezeknek a felújítására koncentrálnak a dél-zalai kistelepülésen, de a jövőben még a járdákat is rendbe tennék.

Benedek Bálint

Böröndi Ferenc polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A 117 fős település polgármestere, Böröndi Ferenc büszke arra, hogy tavaly 16,2 millió forintból 678 méter hosszan elkészülhetett a Kis utcai hegyi feljáró. Akkor olyan megerősítéssel és borítással látták el az utat, ami hosszú távú megoldást jelent a problémákra. Személygépkocsival és kerékpárral könnyen megközelíthetők lesznek a telkek és a pincék, s a gépek sem tesznek kárt az útfelületben.

Hasonló beruházásra készülnek az idei évben is, ezúttal az Egry József utca szorulna átfogó rekonstrukcióra.

Böröndi Ferenc polgármester
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A Magyar Falu Program hatalmas segítség az olyan kistelepüléseknek, mint amilyen Zalaújlak, ahol kevés pénzből gazdálkodik az önkormányzat – mondta a település első embere. – Százszázalékos támogatásra lehet pályázni, így nem kell önerővel beszállnunk, s az Egry utca 21 millió forintos megerősítése másképpen nem valósulhatna meg. Az útburkolat csak nyomokban fedezhető fel, télen a havazásban szinte járhatatlanná vált, a hegyi pincéket látogató gazdák ilyenkor elkerülik a birtokaikat. Ha az emlékeim nem csalnak, utoljára az 1970-es években raktak le betonelemeket, melyek mostanra összetöredeztek. Ráadásul a hegyi úton keresztül járnak a fakitermelést végző gépek, amelyek szintén rongálták az utat. Eddig kizárólag tűzoltásként mészkőzúzalékkal próbáltuk egyben tartani a nyomvonalat.

Az Egry József utca télen szinte járhatatlan. Ha nyer a pályázat, egy része új burkolatot kaphat
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Böröndi Ferenc reménykedik benne, hogy a beadott pályázat nyerhet, ebben az esetben 300 méteren rendkívül tartós, húsz centiméter vastag betonréteg boríthatná az útszakaszt. Egy másik, Belügyminisztérium által finanszírozott pályázaton pedig a Fő utca leágazásának 70 méteres szakaszát újítanák fel. Emellett a templomtól a falu végéig 260 méteren 13 millió forintból szeretnék a rossz minőségű járdát kicserélni. Hosszú távú elképzeléseik között szerepel a falu teljes területén található gyalogút felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában