Frissen Zalából

2021.03.29. 07:00

Idén 260 éves – Felújítanák a Förhénc-hegyen álló kápolnát

A Förhénc Egyesület életét is jelentősen korlátozták a világjárvány miatti szigorítások. Elmaradt a nyitott pince rendezvényük, a támogatók bálját sem rendezhették meg, azonban terveik az idei évre is vannak.

Benedek Bálint

A Förhénc-hegyen álló kápolna 260 éves az idén. A gazdák alkotta egyesület tagjai szeretnék összefogással ismét megszépíteni

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Ezekről Skanecz Sándor, az egyesület elnöke beszélt. Elmondta: az eseményekből befolyt összeget eddig mindig Förhénc-hegy megszépítésére szánták, de nincs probléma, hiszen az előző évek jó gazdálkodásának köszönhetően kitartanak a forrásaik.

A Förhénc-hegyen álló kápolna 260 éves az idén. A gazdák alkotta egyesület tagjai szeretnék összefogással ismét megszépíteni Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az új év új lehetőségeket is tartogat – fogalmazott. – Talán lesznek olyan, az Európai Unió által támogatott pályázatok az idén, melyek keretében bevezethetjük a hegyre a vezetékes ivóvizet. Ennek érdekében az önkormányzattal, a Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. képviselőivel ismét felvettük a kapcsolatot. Az egyesület elnökségi ülésén továbbá eldöntöttük, hogy megpróbáljuk befejezni az új, Förhéncen megkezdett közvilágítás-modernizálást, mely további 19 lámpatest felszerelését jelenti. Sokan felvetették az utak problémáját, talán az egyesület kasszájából jut kátyúzásra az első gerincen, s ha marad, akkor talán másutt is történhetnek javítások.

Skanecz Sándor hozzátette: az idei nyitott pince rendezvényt várhatóan július 12-én tartanák meg. A járvány miatt ez egyelőre csak egy terv, de talán addigra elmúlhat a veszély, s találkozhatnak a vendégekkel.

– Az idén 260 éves születésnapját ünnepli a kápolnánk – folytatta. – Az egyhajós, hagymakupolás barokk kápolnát a terület egyik földesura, Inkey Boldizsár és a kanizsai szőlőhegybirtokosok építtették 1761-ben. A hegyi kápolna külső és belső festésére gyűjtést indítunk, nagy öröm lenne, ha a járvány után, megújulva, megszépülve fogadhatná a kápolna a híveket. Az épület a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia tulajdonában van, de a gazdái az egyesület tagjai, akikkel összefogásban igyekszünk a közösség ékét a lehető legjobb állapotba hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában