Koronavírus Zalában

2021.03.10. 07:00

Hordják a maszkot a zalai kistelepüléseken? Utánajártunk!

Kistelepülésen nem minden esetben életszerű a maszkviselés kötelezettsége, az emberek többsége mégis jogkövető magatartást folytat – derült ki zalai falvak polgármestereivel folytatott beszélgetéseinkből.

Gyuricza Ferenc, ZH

Műszakváltás idején a novai bútorgyárnál. A dolgozók maszkban lépnek ki az üzem területéről

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mint ismeretes, a hétfőn életbe lépett új járványügyi szabályozás értelmében mindenütt kötelezővé vált a közterületi maszkviselés, miközben hasonló szabályozás korábban csak a nagyobb városokban, azoknak is csupán egyes pontjain volt érvényben.

– Nován a jogkövető magatartás jellemző, mind a helyi lakosok, mind a más településekről idejárók többsége használja a maszkot közterületen – válaszolta kérdésünkre Németh József, a göcseji község polgármestere. – Személyes tapasztalatom, hogy munkába jövet-menet, a lakástól az élelmiszerboltig vagy a postáig tartó úton maszkban járnak az emberek. Persze vannak kihágások, akik vitatják a vírus létét, azok maszkot sem használnak.

Műszakváltás idején a novai bútorgyárnál. A dolgozók maszkban lépnek ki az üzem területéről
Fotó: Gyuricza Ferenc

– Nálunk korábban, a kötelező használat elrendelése előtt is jellemző volt, hogy a lakosok egy része maszkot viselt közterületen – mondta Szentgyörgyvölgy polgármestere, Varga Zsuzsanna. – Számuk a kötelezővé válással nem nőtt jelentősen, ugyanakkor a boltban, a lottózóban vagy az önkormányzat épületében mindenki viseli a védőeszközt.

Varga Zsuzsanna szerint vannak helyzetek, amikor nem is életszerű a maszkhasználat. A felhasogatott tűzifát közterületről egy családi ház udvarára betologató közfoglalkoztatotton vagy a virágágyásokat gondozó falugondnokon nehéz elképzelni a maszkot. Varga Zsuzsanna szerint szerencsésebb lett volna, ha a szabályozás önkormányzati hatáskörben marad. Miután a szabályszegővel szemben most az önkormányzat nem is járhat el, az gyakorlatilag következmények nélkül marad.

Magyarföld polgármestere, Kállai Csaba úgy véli, az olyan kistelepülésen, mint amilyen az övék, nincs sok értelme egy ilyen szabálynak, hiszen az emberek hónapok óta be­gubózva élik az életüket. Csupán akkor mozdulnak ki otthonról, ha éppen munkába vagy bevásárolni mennek, és azt is jellemzően saját járművükkel teszik.

Ugyanakkor a jogszabály mindenkire kötelező érvényű, és a járókelők nagy többsége – például a megyeszékhelyi utcákon tapasztaltak szerint is – viseli maszkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában