Takarítás a horhosban

2021.03.01. 07:00

Hat konténer szemét – felszámolták az illegális lerakókat a botfai hegyen

Bár az időjárás egy kissé komiszkodott, mégis közel 70 botfai polgár gyűlt össze szombaton délelőtt, hogy a városrészt ölelő hegyhátakon elvégezze a tavaszi nagytakarítást, felszámolja az illegális hulladéklerakókat.

Fincza Zsuzsa

Az Avashegy központjában kialakított gyűjtőpontról indult útnak a takarító brigád Fotó: Fincza Zsuzsa

Fotó: Picasa

A járványügyi szabályok betartása miatt nem kellett aggódniuk, hiszen a három helyszínen, Rózsáshegyen, Fehérhegyen és Avashegyen kanyargó mintegy 25 kilométer hosszú horhosok, utak mentén bőven be tudták tartani az előírt távolságot. Az akció sikerét garantálta az Összefogás Botfáért és a Botfa Városrészi Polgárőr Egyesület közös szervezése.

Az Avashegy központjában kialakított gyűjtőpontról indult útnak a takarító brigád Fotó: Fincza Zsuzsa

- Tavaly nyáron tettük rendbe a Hidegkút környékét: elképesztő mennyiségű szemetet szedtünk össze. A munka ezzel korántsem fejeződött be, hiszen a lakóhelyünkhöz tartozó szőlőhegyek útjai mentén ugyanolyan sok a limlom, a kacat, a gyönyörű környezetet elcsúfító hulladék. Bár a szemétszedés mindenéves programunk, ezúttal lehetőségünk adódott egy nagyobb akcióra is, indultunk az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tisztítsuk meg az országot!” pályázatán, ahol egyebek között eszközökre, felszerelésre, maszkokra, fertőtlenítő szerekre, zsákokra és a hulladék elszállításának költségére nyertünk pénzt, s támogatóra találtunk a Zala-Müllexben is – tájékoztott Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.

A környezetvédő csapat gerincét a polgárőrség és az őket pártoló hegyi gazdák alkották. Szolgálati gépkocsijukkal hetente többször is végigjárták a területet, feltérképezték az összes illegális lerakóhelyet.

– Egyesületünkkel minden évben kiválasztottuk városrészünk legszemetesebb területét, amelyet tavasszal alaposan kitakarítottunk. Szeretnénk rászoktatni az embereket, hogy a természetben is óvják a tisztaságot, ne szórják el a szemetet, ne röstelljék elvinni kacatjaikat a hulladékgyűjtő telepekre, ennek érdekében még több környezetvédő járőrszolgálatot szervezünk, Hidegkúton például hetente háromszor-négyszer is körülnézünk – ígérte Németh Péter, a botfai polgárőrök elnöke.

A gyerekek sem tétlenkedtek. A képen Illyés Palkó, Illyés Benedek és Horváth Levente Fotó: Fincza Zsuzsa

A Rózsáshegyen Olasz Tibor csapata: Kovács Dávid, Balogh Zoltán és felesége, Balogh Zsanett alig egy óra alatt teleszedte az 5 köbméteres konténert az út mentén talált szeméttel, a többit utánfutóval dr. Illyés Zoltán szállította el onnét. Itt gyerkőcök is szorgoskodtak, vödörszám szedték össze a piperehulladékot, borotvapengéket, a másik halomban tucatszám hevertek a veszélyes hulladéknak számító használt babapelenkák…

Késő délutánra a három különböző helyszínen csurig megtelt mind a 6 konténer, emellett a szorgalmas takarítóbrigád tagjai teleszedtek közel 300 darab 120-160 literes szemeteszsákot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában