család- és gyermekjóléti szolgáltatás

2021.03.19. 07:00

Egyházi intézmény jött létre Zalalövőn

Szétválasztotta a szociális alapellátás feladatrendszerét a mintegy félszáz zalai és vasi települést magába foglaló Zalamenti és Őrségi Önkormányzatok Szociális és Gyermekjóléti Társulás tanácsa. A család- és gyermekjóléti szolgáltatás feladatainak ellátására új intézményt hoztak létre.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere, a tanács elnöke elmondta: a társulás tavaly július 8-án szándéknyilatkozatban fejezte ki, hogy a zalalövői központtal működő Zalamenti és Őrségi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény által végzett feladatok ellátására megállapodást köt a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodával. Ám az egyházi szervezet csak a szociális étkeztetést, házi segítségnyújtást és idősek nappali ellátását vállalta, a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nem, így ennek további működtetésére új intézményt kellett alapítaniuk.

– A társulási tanács február 20-án létre is hozta Zalamenti és Őrségi Család- és Gyermekjóléti Szolgálatot, ahova átkerültek a szakfeladatokat ellátó közalkalmazottak – magyarázta Gyarmati Antal. – A család- és gyermekjóléti szolgálat életében ez nem jelent változást, az új intézmény ugyanabban az épületben és ugyanazokkal a munkatársakkal működik tovább.

Az alapszolgáltatási intézmény azon korábbi alkalmazottait, akik a jövőben is a szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás és idősek nappali ellátása területen dolgoznak, előreláthatólag április elsejével veszi át a református egyház. További foglalkoztatásuk a közalkalmazotti jogosultságok biztosításával történik.

A szociális szolgáltatások intézményi átszervezése személyi változást tehát nem jelent, s ahogy a család és gyermekjóléti szolgálat esetében, úgy a többi szakfeladatnál is a korábbi épületben találják meg az igénybe vevők a segítségnyújtást biztosító személyeket.

Gyarmati Antal szólt arról is, hogy a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Iroda távlati céljai között szerepel egy 80-100 személy gondozását biztosító idősotthon létrehozása a kisvárosban, ez ügyben is zajlanak már az egyeztetések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában