Koronavírus Zalában

2021.03.10. 20:24

A turizmusban és a vendéglátásban sokan váltak munkanélkülivé Ausztriában

Az ausztriai elbocsátási hullám második szakaszában számos magyar, a turizmus és a vendéglátás iparágában dolgozó munkavállaló vesztette el végleg az állását. Sokan közülük azóta is munkát keresnek, de olyan is akad, aki más szektorban kényszerült elhelyezkedni. Az osztrák kormány nyitó intézkedései között szerepelhet az éttermek és kávézók teraszainak megnyitása, ezzel részlegesen újra visszatérhet az élet az osztrák vendéglátásba.

Polgár Patrícia / Vas Népe

Fotó: MTI/AP/Roland Zak

– A decemberi elbocsátások során, ahogy minden kollégámtól, úgy tőlem is megvált a munkáltatóm. A szintén ingázó párom még korábban veszítette el munkahelyét, ő egy szállodában dolgozott szobalányként. Úgy határoztunk, hogy gyárban vállalunk munkát, akkor ezt láttuk a legbiztonságosabb állásnak – meséli a neve elhallgatását kérő olvasó, aki korábban pincérként dolgozott egy osztrák étteremben. Hozzáteszi, még a mai bizonytalan helyzetben sem térne vissza eredeti szakmájához.

Pedig az osztrák szövetségi kormány már úgy tervez, hogy amennyiben a fertőzések száma kielégítően alakul, az étterem-tulajdonosok húsvétkor megnyithatják teraszaikat és vendégkertjeiket, azonban a belső tereknek továbbra is zárva kell maradniuk. Ahhoz azonban, hogy a vendégek az egységekben fogyasszanak, érvényes antigéntesztre lesz szükségük. Ezenkívül feltételezhető, hogy azok a vendéglősök, akik szeretnének nyitni, aligha fogják teljes mértékben kihasználni a kocsmakertjeiket, a távolsági előírások betartása okán – írja a meinbezirk.at osztrák hírportál. A részleges kihasználtság pedig feltételezhetően nem kíván annyi alkalmazottat, mint ha az étterem teljes terjedelmében nyitva lehetne, így a munkavállalók egy része továbbra sem térhet vissza állásába – írja a vaol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában