Könyvek közt, környezettudatosan

2021.02.08. 14:00

Úgy vélik a Halis István Városi Könyvtárban: Kanizsáról is lehet tenni a gorillák védelméért

Pár éve csatlakozott a Halis István Városi Könyvtár a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, tesó!” című akciójához, azóta pedig további, a természetvédelemhez kapcsolódó program részeseivé váltak.

Horváth-Balogh Attila

A legutóbbi ürítés óta már ismét elég sok mobiltelefon gyűlt össze, mutatja Benke Dániel Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

S nincs megállás, folyamatosan bővítik ez irányú tevékenységi körüket.

- Mindez talán szokatlan egy könyvtártól, de úgy vélem, közintézményként fontos, hogy példát mutassunk és megpróbáljuk formálni és jó irányba terelni a minket felkereső olvasók szemléletét. Ennél jobb tanítás nincs – bocsátotta előre Benke Dániel könyvtáros. – Az első ilyen „nagyprojektünk” a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület által indított közös kampány, mely a „Passzold vissza, tesó!” címet viseli, és a magyar háztartásokban „elfekvő” mobiltelefonok begyűjtését célozza. Ugyanis általában az a gyakorlat, hogy amikor egy mobiltelefon elromlik, az emberek általában otthon tárolják évekig, mert nem tudják, mit kezdjenek vele. Pedig ha tudnák, micsoda kincs rejtőzik a fiókjukban! Ugyanis a mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák illegálisan, felemésztve élőhelyüket, az erdőket. Másrészt ezeken a területeken polgárháborús állapotok uralkodnak, amit mi itt, Európában el sem tudunk képzelni. Félkatonai, katonai milíciák (melyek a gyilkosságtól sem riadnak vissza) dolgoztatják a nőket és a gyerekeket. Ezt a rendkívül káros folyamatot szeretnék megfékezni az említett civil szervezetek azzal, hogy a már nem használt mobilokat az újrahasznosításuk érdekében összegyűjtik, a kurrens anyagok ismételt alkalmazásával talán némiképp mérséklődik az újabb és újabb mennyiségek kitermelésével kapcsolatos igény. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztunk mi is és az országszerte kialakított gyűjtőpontok egyike lett a Halis István Városi Könyvtár – és meg kell, hogy mondjam, nagyon népszerű a kezdeményezés az olvasók körében. Nemrég ürítettük ki a gyűjtődobozt, melyben bárki elhelyezheti a tönkrement mobiltelefonját és 84 darab telefont tudtunk továbbítani az intézetnek, melyek össztömege elérte a 8 kilogrammot – úgy, hogy tavaly a pandémia miatt többször volt zárva a könyvtár. Jó volt látni az idős néniket, akik nejlonzacskókba csomagolva hozták a régi mobiltelefonjaikat és őszinte örömmel dobták bele a gyűjtőbe... Természetesen, idén is be lehet hozni hozzánk a tönkrement készülékeket, szeretettel várjuk az olvasókat.

A legutóbbi ürítés óta már ismét elég sok mobiltelefon gyűlt össze, mutatja Benke Dániel Fotó: Szakony Attila

Benke Dániel arról is beszélt: ezen kívül van használt elem-gyűjtőjük, továbbá népszerű az olvasók körében az a szerepvállalásuk is, mely arról szól, hogy madarakat ábrázoló kitűzők vásárlásával az olvasók támogathatják a Magyar Madártani Egyesületet. Legújabb kezdeményezésük pedig a közszolgálati rádió riporterével, Varga Tündével közösen készített, a bibliotéka honlapjáról is elérhető Halis Podcast, amely nagyobb részben a könyvtárról, kultúráról és kisebb részben a szemléletformálásról szól.

- A következő tervünk, hogy a könyvtár nagy üvegfelületeire szeretnénk – ahogy az a nemzeti parkok területén a hasonló épületek esetében már bevett szokás – madarakat imitáló matricákat ragasztani annak érdekében, hogy tollas barátaink ne repüljenek neki. Ez még csak vázlat szintjén fogalmazódott meg bennünk, de folyamatosan ötletelünk olyan dolgokon, amelyekkel példát tudunk adni arra, hogyan tud újra együtt élni az ember az őt körülvevő természettel – zárta mondandóját a könyvtáros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában