Elkorhadt a szerkezet

2021.02.02. 14:00

El kell bontani a kistolmácsi kilátót? (videó)

Elkorhadt a 12 és fél méter magas kistolmácsi kilátó több szerkezeti eleme, amely így balesetveszélyessé vált, ezért le kellett zárni.

Horváth-Balogh Attila

Birkás Zoltán a kilátó egyik károsodott kereszttartóját mutatja Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Birkás Zoltán, a dél-zalai település polgármestere kereste meg szerkesztőségünket a hírrel azt követően, hogy lapunkban olvasta: a kistolmácsival egy időben épült novai kilátó is erre a sorsra jutott.

– A közeli szőlőhegyen 2010-ben kezdtük építeni a kilátót, éppen akkor, amikor polgármester lettem – idézte fel a kivitelezés kezdeteit Birkás Zoltán. – Még az előző polgármester nyert pénzt a beruházásra a LEADER-program keretében, annak idején öt és fél millió forintot kapott az önkormányzat a turisztikai attrakciónak szánt kilátó megépítésére. Az átadásra 2011-ben került sor. A műszaki átvételt megelőzően a műszaki ellenőr leírta: a kilátó nincs lefestve, csak alapozóréteget kapott a faszerkezet, ezért azt le kell festeni. Abban az időben többször kerestem az építést végző vállalkozót, akit a végén már nem is lehetett elérni telefonon. Mivel a kilátót a ZNET Telekom is használja, hozzájuk fordultam és kértem a segítségüket, mert az önkormányzatnak nem állt rendelkezésre pénz a festéshez. Ekkor már ötéves volt a kilátó. A cég bevállalta és elvégezte a festést, ami akkor durván egymillió forintba került.

Birkás Zoltán a kilátó egyik károsodott kereszttartóját mutatja Fotó: Szakony Attila

Tisztességesen lefestették, de sajnos addigra már károsodott a vázszerkezet, hiszen a gyenge minőségű fa (erdei fenyő) magába szívta a csapadékot, amely így belülről károsította azt. Az azóta eltelt időben javítgattunk rajta, amit tudtunk, ám mindez már csak tűzoltás volt. Tavalyra pedig annyira tönkrementek a fő tartóoszlopok, hogy ismét a céghez kellett fordulnunk, amely megerősítette a négy lábat, így reményeink szerint sikerült stabilizálni a szerkezetet annyira, hogy talán már nem dől össze. Azonban látogatni így sem lehet, mert több ponton kilazultak a lépcsők és a korlátok, illetve elkorhadt az egyik fontos kereszttartó is, ezért a lezárás mellett döntöttünk.

 

A polgármester hozzátette: a kilátó látogatottsága az elmúlt években igazolta a létjogosultságát és a helybeliek körében is népszerűnek számított. Egyelőre azonban pénzügyi források nem állnak rendelkezésre a helyreállításhoz, aminek talán nincs is értelme.

– Azt hiszem, a legjobb megoldás, ha elbontjuk és pályázunk egy teljesen új kilátó építésére – jelezte végül Birkás Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában