A hegyben is laknak

2021.02.24. 15:00

Terjeszkedik Sénye, ahol két éve nem volt bűncselekmény

A Zalaszentgróttól délre, dombok között fekvő zsákfalu, Sénye az elmúlt évtizedben lendületes fejlődésnek indult. Fölföldi László, aki 2010 óta polgármestere ennek a hangulatos kis falunak, elmondta: amikor átvette a polgármesterséget, 35, többségében nyugdíjas állandó lakó volt, ma a 74 bejelentett lakó között mindössze 14 nyugdíjas van. A tavalyi évben elkelt minden építési telek, ezért újabbak kialakítását tervezik.

Szalay Csaba

Fölföldi László polgármester, őstermelő

Fotó: Szalay Csaba

A tervek közé tartozik a nagygörbőihez és kisgörbőihez hasonló, egyedi szennyvíztisztító rendszer kialakítása, amely 80 millió forintba kerül. Pályázati pénzből valósítják meg, 27 ingatlantulajdonos csatlakozik hozzá. A kivitelezés várhatóan májusban kezdődik. Ugyancsak pályázati pénzből (4 millió forint) építették fel a játszóteret, amit nyáron már a nyaraló gyerekek és felnőttek is örömmel igénybe vettek. A parkosítását társadalmi munkával fogják elvégezni.

Vidékfejlesztési pályázaton mintegy 10 millió forintot nyert az önkormányzat erőgép, univerzális hóeke, seprőgép, padkakasza, sószóró beszerzésére. A Magyar Falu Programban nyertek még 8,8 millió forintot egy ágdaráló gépre és rézsűkaszára. 2019-ben szintén a Magyar Falu Program pályázatán nyert 9,98 millió forintból részben felújították a közösségi teret, itt a könyvtár kialakítása még folyamatban van.

Fölföldi László polgármester, őstermelő
Fotó: Szalay Csaba

Fölföldi László elmondta, hogy főállásban mezőgazdasági őstermelő és mezőgazdasági gépszerelő egyéni vállalkozó. Önkormányzati munkáját a két képviselő aktívan segíti.

– Segítenek, ahol csak tudnak, és ez nagyon jó, hiszen munka mellett az összes fel­adatot nem tudnám egyedül elvégezni – jegyezte meg.

Sényén 3 iskoláskorú gyerek lakik. A járvány előtt nagyon kedvelt volt, sok vendéget fogadott a Fonfa Liget Vendégház, a vendégek közül már többen letelepedtek, vagy a közeljövőben lesznek állandó lakók a faluban.

A távlati tervekben szerepel az ivóvízvezeték kiépítése a „hegybe” is, ahol egyre több régi pincét újítanak fel, tesznek lakhatóvá, mert a falu már megtelt. A tervek között szerepel a Magyar Falu Program segítségével a temető teljes felújítása is. A faluban üzlet nem működik, a falugondnok igény szerint intézi a bevásárlásokat. Ez a módszer nagyon jól működött a járvány elején, minimális volt az idősek megfertőződésének esélye.

Közfoglalkoztatott nincs Sényén, a közterületek gondozását, a karbantartásokat egy alkalmazott végzi, aki rendelkezik a gépek kezeléséhez szükséges vizsgákkal is. Munkanélküli nincs a faluban.

– A képviselőinkkel mindig azon gondolkodunk, hogyan tudunk továbblépni. Csak olyan pályázatokban veszünk részt, amelyeknek az eredménye hosszabb távon fenntartható – mondta a polgármester.

Sényén jó a közbiztonság, ami köszönhető a kamerarendszernek, a zalaszentlászlói polgárőröknek és Kiss Károly körzeti megbízottnak. Két éve nem történt bűncselekmény a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában