környezettudatosság

2021.02.11. 10:00

Megszüntették az illegális lerakót Sormáson

A Belügyminisztériumtól elnyert közel 1,9 millió forintból számolta fel a település labdarúgópályájának egyik szegletében található illegális hulladéklerakó helyet nemrégiben az önkormányzat.

Benedek Bálint

Neubauer Tibor polgármester a focipálya végén megszüntetett illegális szemétlerakó helyét mutatja

Fotó: Szakony Attila

A munkálatokról szólva Neubauer Tibor polgármester elmondta: régóta húzódó problémát oldottak meg a lerakó felszámolásával, hiszen ismeretlenek építési törmelékkel, zöldhulladékkal töltötték fel a fiatalok által gyakran látogatott létesítményt. A focipálya mögött korábban szabadidőpark volt, de a hulladék elborította azt, s a környéken megjelentek a rágcsálók is. Erre kínált megoldást a pályázati forrás, s a lerakót a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. szakembereivel együttműködve megszüntették.

– Ezúton is megkérek minden lakót, hogy a továbbiakban ezt a területet semmilyen hulladék elhelyezésére ne használják – fogalmazott a település első embere. – Az idei évben (a rendkívüli jogrend végén) várható égetési tilalom miatt a tavaszi és az őszi zöldhulladékok elhelyezésére is jó megoldást találtunk. A laktanya déli határánál alakítanánk ki egy ágak és kerti biohulladék elhelyezésére szolgáló, körülbelül 400 négyzetméteren elterülő tárolót. Itt lehetne elhelyezni a kiskertekben keletkező hulladékokat. Ennek kialakítására a Honvédelmi Minisztériumnak a terület fenntartásáért felelős szerve már megadta a hozzájárulást.

Neubauer Tibor polgármester a focipálya végén megszüntetett illegális
szemétlerakó helyét mutatja Fotó: Szakony Attila

A polgármester hozzátette: természetesen a tavaszi és az őszi zöldhulladék elszállításában az önkormányzat a továbbiakban is segítséget nyújt. Ebben az időszakban hetente kétszer elszállítják a házak elé kirakott, szállítható, méretre vágott, összekötött ágakat. Sőt megjelentek olyan pályázati lehetőségek, melyek a hulladékgazdálkodás lakossági népszerűsítésére irányulnak, vagyis tarthatnának oktatást arról, hogy miképp kezeljék a kertben keletkező nyesedékeket, illetve a komposztálás jelentőségéről, a tudatos környezetvédelemről, de akár segítséget is nyújthatnának speciális berendezés beszerzéséhez.

A település további terveiről szólva Neubauer Tibor elmondta: jelenleg a beérkezett falugondnoki pályázat elbírálása folyik, s remélik, február közepén munkába állhat a megfelelő személy. Emellett a Petőfi utcai játszótér kialakításán dolgoznak, valamint a szoborpark felújítása is folyamatban van. A Magyar Falu Programban pedig szeretnének egy traktorra pályázni, mely megkönnyíthetné a közterületek gondozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában