kimagasló teljesítmény

2021.02.12. 11:30

Két rangos díjat nyert a Zalai Táncegyüttes

Az 1965-ben a Zalai Táncegyüttes és Zala megye vezetése által életre hívott Zalai Kamaratánc Fesztivál kétévente biztosít versenylehetőséget a néptáncegyütteseknek. A vírushelyzet azonban közbeszólt, a tavaly esedékes fesztiválra idén februárban, online módon kerülhetett sor.

Arany-Horváth Zsuzsa

Kemes Laura, Kósa Ruben, Gombos Luca, Gyenese Dániel, Barabás Lilla, Táncos Kristóf, Palkovics Réka, Szalai Ádám produkciója. Zenélt Németh Dénes és zenekara

Fotó: Zalai Táncegyüttes

A XXIX. Zalai Kamaratánc Fesztivál a szokatlan körülmények között is sikeres volt, nívós programmal, színvonalas koreográfiákkal állt a Mihályi Gábor (a Magyar Állami Népi Együttes vezetője), Szögi Csaba (a Közép-Európa Táncszínház igazgatója), Merczel István (a Somogy Táncegyüttes egykori vezetője), Sára Ferenc néprajzkutató, néptáncgyűjtő alkotta zsűri elé, tudtuk meg Kósa Rubentől, a Zalai Táncegyüttes vezetőjétől.

Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes
vezetője Fotó: ZH/archív

– Az autentikus kategóriában tizenegy, a táncszínházéban öt, az újonnan bevezetett táncfilmben pedig szintén öt produkció felvételeit kapta meg a zsűri – mondta a néptáncos-koregráfus. – A filmes kategória bírálatakor a versenyfilmmel is jelen lévő Sára Ferenc helyett Buzás Mihály rendező zsűrizett.

A zsűri külön köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a fesztivál a pandémiás helyzet ellenére is megrendezésre került, így biztosították a hagyomány folytatódását.

Az online megrendezés ellenére minden kategóriában érkezett pályamű, s ezek között a zsűri talált díjazásra méltó, kiváló alkotásokat. A jegyzőkönyvből kiderült, a színvonal méltó volt a fesztivál évtizedes hagyományaihoz.

Kemes Laura, Kósa Ruben, Gombos Luca, Gyenese Dániel, Barabás Lilla, Táncos Kristóf, Palkovics Réka, Szalai Ádám produkciója. Zenélt Németh Dénes és zenekara Fotó: Zalai Táncegyüttes

 

A XXIX. Zalai Kamaratánc Fesztiválon a koreográfusi fődíját Módos Máté Adaton túli emlékek című koreográfiája nyerte el (előadó: MÁNE Kamara Társulata). Módos Máté a „Nívódíjas Koreográfus” címet is elnyerte. Táncfilm kategóriában az Alkotói díj I. fokozatát Sára Ferenc Ursaru filmje, a II. fokozatot Melles Endre Együtt című filmje, kapta.

A táncszínház kategóriában a koreográfusi díj I. fokozatát Gellén Péter nyerte el, a különdíjat pedig Linczenbold Maximilián.

Az autentikus néptánc kategóriában a koreográfusi díj I. fokozatát Oláh Márkó (előadó: Tessedik Táncegyüttes), a II. fokozatot Antal Áron és „Magyarul ritka” (előadó: Rába táncegyüttes) és Maros Művész­együttes férfikara kapta. A koreográfusi díj III. fokozatát Kósa Ruben: Szenészek – hangulatok a bekecs­alji Nyárádselyéről című koreográfiája (előadó: Zalai Táncegyüttes) nyerte el.

Az együttesi nívódíj I. fokozata a Jászság Népi Együtteshez, a II. fokozat a Háromszék Táncegyütteshez (Sepsiszentgyörgy) és a Zalai Táncegyütteshez került. Az együttesi nívódíj III. fokozatra a Kökényes Néptáncegyüttes (Dicsőszentmárton) lett érdemes.

– Számunkra a két díjban megfogalmazódó elismerés azért is nagyon értékes, mert országos fesztivál viszonylatában szinte új együttessel álltunk a megmérettetés elé, sok új, fiatal tag csatlakozott hozzánk, s máris megállták a helyüket a profik között is – hangsúlyozta Kósa Ruben, aki koreográfusként maga is díjban részesült.

A kitüntetések értékét a körülményeken túl tovább növeli, hogy a járványhelyzet miatt szünetelő szolnoki Országos Néptáncfesztivál mellett a zalai számít a legrangosabb seregszemlének, ahová a legnagyobb múltú együttesek mindig beneveznek.

A Zalai Táncegyüttes készül a verbunkversenyre is, amelyet, ha a vírushelyzet másképp nem engedi, szintén személyes jelenlét nélkül rendeznek meg.

A tervek szerint új kategóriaként majd a csárdás és a páros tánc is szerepet kap a verbunkos táncok mellett.

Az együttes folytatja az adventi időszakban látott és megkedvelt videóetűdöket, március 15-re is készül ünnepi felvétel. Ezenkívül, mint ismeretes, készen áll a Szent István előtt tisztelgő műsoruk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában