Örömet szereztek az időseknek

2021.02.15. 13:00

Farsangi fánk járt ajándékba a Vajda József Népdalkörtől

A tavaly 10. Aranypáva-díját is begyűjtő Vajda József Népdalkör Egyesület terveit a Covid-járvány sem tudta kiradírozni a naptárból, még kordába kényszerülve is megünnepelték a farsangot.

Fincza Zsuzsa

Képünkön (b-j): Gergye Lászlóné, Lovrek Jutka, Szabóné Ilonka, Kulcsárné Csejtei Marianna, Molnár Józsefné, Szabó Lászlóné, Kiss Rudolfné, Lóránt Kristófné és Lóránt Ferencné

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Szombaton délután megtelt fánkkal az egyesület klubjának jókora asztala: az 500 darab süteményből 65 csomagot készítettek az asszonyok, s üdvözlőkártyát is mellékeltek hozzá: Szeretettel, Vajda József Népdalkör.

Molnár Józsefné Tuboly Lászlónak adta át a dalkör ajándékát
Fotó: Fincza Zsuzsa

– A Magyar falu programban elfogadták a közösségteremtő népi hagyományok ápolását célzó pályázatunkat, ennek keretében terveztük a farsangi szokások felelevenítését is. Ezek egy részét sajnos csak „elméletben”, online tudtuk felidézni, ezért úgy döntöttünk, ezúttal mi teremtünk farsangi hagyományt: örömet sze­rez­tünk a falu idős, 80 év feletti, zömmel egyedül élő lakóinak, sütünk egy nagy halom fánkot, és elvisszük, akiknek ez a nem könnyű munka már meghaladja az erejét. Mindenki otthon, a saját konyhájában készítette a süteményt, s úgy hozta el a klubba – magyarázta Kulcsárné Csejtei Marianna, a népdalkör szakmai vezetője.

Képünkön (b-j): Gergye Lászlóné, Lovrek Jutka, Szabóné Ilonka, Kulcsárné Csejtei Marianna, Molnár Józsefné, Szabó Lászlóné, Kiss Rudolfné, Lóránt Kristófné és Lóránt Ferencné Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Hogy legyen különlegesség is a kínálatban, volt, aki régi receptek alapján csörögefánkból kötött masnit, Kiss Rudolfné például narancsos-fahéjas túrófánkkal rukkolt ki, Molnár Józsefné pedig egy rózsafánkkal púpozva megrakott tállal érkezett – mindenkinek jutott minden finomságból ízelítő. A férfikar tagjai és a férjek a logisztikában segédkeztek – a Molnár házaspárral először Tuboly Lászlóékhoz vittük el a csomagot, amit a családfő vett át nagy örömmel, megjegyezve: feleségével mindig elmennek a „kultúrba”, ha fellép a népdalkör, s elújságolta azt is, hogy már megkapta a védőoltást. Vizlendvai László és Lovrek Jutka régi népdalos társukat, Oswald Tamást is felkeresték. A szállítást sikerült úgy beosztani, hogy uzsonnára minden idős gellénházi megkapta ajándék fánkját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában