célkitűzések

2021.02.17. 07:00

Elkészült a klímastratégia: energiahatékony, élhető és zöld lesz Zalaegerszeg

A környezet- és klímavédelem kiemelt feladat a városi önkormányzat számára, az ezzel kapcsolatos célkitűzéseket, vállalásokat még 2018 nyarán 18 pontot tartalmazó nyilatkozatban is összefoglalták.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán és Bali Zoltán a sajtótájékoztatón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt kedden délután a városházán idézte fel Balaicz Zoltán polgármester azon a sajtótájékoztatón, amelyen a város nemrég elkészült klímastratégiáját ismertette.

Balaicz Zoltán és Bali Zoltán a sajtótájékoztatón
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Vibrocomp Kft. által készített közel 170 oldalas, a város honlapján már elérhető dokumentum leszögezi, a Zalaegerszeget érintő éghajlatváltozási problémakörök közül jelentősnek tekinthető a hőhullámok általi egészségügyi és a villámárvizek általi veszélyeztetettség, valamint az ivóvízbázisok veszélyeztetettsége. Zalaegerszeg értékei közül leginkább a természeti, épített, illetve turisztikai értékeket (ökoszisztémák, népi építészeti emlékek, Gébárti-tó) veszélyeztethetik, valamint baleseti kockázatot jelenthetnek. Az éghajlatváltozás negatív hatásait enyhítő adaptációs intézkedések súlya tehát települési szinten is jelentős.

A dokumentumban foglaltaknak megfelelően az elérendő célok között szerepel az az önkormányzat által a Nemzetközi Klímavédelmi Under2 Koalíció tagjaként tett vállalás, miszerint 2050-re 80 százalékkal csökkentjük az üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es évekhez képest. Az Európai Polgármesterek Szövetsége tagjaként pedig 2030-ig a szén-dioxid-kibocsátás legalább 40 százalékos csökkentését tűzték ki elérendő célként.

A bevezetőben említett 18 pont egyike a városi klímastratégia megalkotásáról szólt. Erre pályázaton 20 millió forintot nyertek, ebből a dokumentum költsége 2 millió forintot tett ki. A klímastratégiában foglaltak megismertetése a közeljövőben megvalósítandó programok feladata is lesz, ahogy erről a szakterület felelőse, Bali Zoltán alpolgármester beszélt. Ehhez workshopokat, gyereknapot szerveznek, a városi fesztiválokon külön standokon is megjelennek, valamint ismeretterjesztő kiadványt jelentetnek meg, hogy minél többen megismerjék a célokat, a teendőket.

Az európai uniós projekt részeként megalkotott klímastratégia számvetést ad a város környezeti adottságairól, és hogy az éghajlatváltozás milyen kihívások elé állítja az itt élőket. A dokumentum megfogalmazása szerint Zalaegerszeg 2030-ra energiahatékony, élhető, fenntartható és zöld megyeszékhellyé válik. Képes lesz a jelen és eljövendő korszak változó klimatikus körülményekből eredő kihívásainak megválaszolására, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátását tovább csökkenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában