az ’56-os hősöknek állít emléket

2021.02.03. 14:00

Áthelyezik a „Fehér ember” szobrot Keszthelyen

A Fő tér déli részére helyezik át az ’56-os hősöknek emléket állító „Fehér ember” szobrot. Ezt a helyszínt javasolta a szakmai grémium, valamint a helyi konzultáción véleményt nyilvánítók többsége is.

Péter B. Árpád

Látványterv a történelmi mementóról, már az új környezetben. A „Fehér ember” szobor központi helyre kerül Fotógrafika: önkormányzat

Marinkay István szobrászművész, egykori recski fogoly alkotta meg a forradalom idején a hazánkban első és sokáig egyedüli 1956-os emlékművet. Az egyetlen éjszaka alatt elkészült gipszmementót, (az elnevezés a szobor anyagára utal) ahogy akkor mondták, „az elesetteknek emelték az élők, akik talán holnap halnak meg a szabadságért”. Réthelyi Miklós akkori nemzetierőforrás-miniszter 2010. október 23-án Keszthelyen elmondott ünnepi beszédében személyes emlékeit is idézte, hisz’ 1956 októberében a Vajda János Gimnázium negyedik osztályos tanulójaként élte át az eseményeket. Arról beszélt, hogy már két nappal a forradalom kitörése után magyar katonák vezette tankok jelentek meg a város központjában. Egyre nőtt a reménytelenségből kitörni akaró tömeg és a lelkesedés is, így vonultak végig a városon, majd ledöntötték a Vörös Hadsereg emlékművét és összetörték az épületeken elhelyezett vörös csillagokat. A Balatoni Múzeumból kihozták Festetics György szobrát, amelyet a Fő térre, a ledöntött szovjet emlékmű elé helyeztek. – És saját emlékművet is állítottak a keszthelyiek: az elesettekért és a reményért felavatták a Fehér ember szobrát – tette hozzá.

Nagy Bálint polgármester, miután többen is kérték tőle, hogy kerüljön végre méltó helyre a mementó, előbb szakemberekkel egyeztetett, majd tavaly decemberben helyi konzultációt indított.

Látványterv a történelmi mementóról, már az új környezetben. A „Fehér ember” szobor központi helyre kerül Fotógrafika: önkormányzat

Mint a polgármester elmondta, a beérkezett javaslatok között szerepelt a Deák Ferenc utca 67–69. számú épület előtt lévő zöldterület, ahol jelenleg az Ülő nő szobor található, s volt, aki az egykori rendház, a jelenlegi Premontrei Szakgimnázium előtti térre álmodta a mementót.

– Több olyan levél érkezett, amelyben a helyiek támogatták, hogy a közzétett előzetes látványterv alapján a szobrot az eredeti helyéhez közel, de még inkább központi környezetbe helyezzük vissza – fogalmazott Nagy Bálint. – Ezek a visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy a keszthelyiek többségének véleménye egyezik a szakmai egyeztetés eredményével, így a Fehér ember szobrot a Fő tér déli részén állítjuk fel újra.

A tervek szerint az október 23-i megemlékezést, amelyen felavatják az 56-os emlékművet, már ott tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában