Koronavírus Zalában

2021.02.25. 07:00

A Finnországban élő Marosi Panna úgy látja, hogy az oltások tekintetében tudatosak az ott élők

Finnországban az 5,5 milliós lakosság több mint öt százalékát oltották be eddig. Négy éve az észak-európai országban él a nagykanizsai származású Marosi Panna, aki szerint a lakosság jó része a járványhelyzetben is pozitívan tekint a jövőbe.

Benedek Bálint

Marosi Anna a finnországi Turkuban él. A kanizsai származású lány szerint a finnek a nehéz helyzet ellenére is derűlátóak

Fotó: ZH

Marosi Pnna az ország ötödik legnagyobb városában, az Aura folyó torkolatánál fekvő Turkuban él. A finneknél szerezte a diplomáját és most egy cipőkkel foglalkozó cégnél számítanak a tudására. Jórészt irodai munkát végez, ezért felfrissülést jelent számára, hogy heti néhány alkalommal még személyi edzőként tarthat tréningeket egy ismerőse edzőtermében.

- A mozgástól azonban most tartózkodnom kellett, hiszen bő egy hónapja ledöntött a lábamról a koronavírus – mesélte. – Pedig nagyon odafigyeltem a szabályok betartására, gyakran kezet mostam és maszkot is viseltem. A betegség minden tünete egyszerre jelentkezett: torokfájás, láz, köhögés, ízlelés- és szaglásvesztés. Szerencsére kórházi kezelésre nem szorultam, de alaposan legyengített a kór, sőt az ízérzékelésem bő egy hónappal a betegség után sem tért vissza.

Marosi Panna a finnországi Turkuban él. A kanizsai származású lány
szerint a finnek a nehéz helyzet ellenére is derűlátóak Fotó: ZH

A finneknél a tesztelés gördülékenyen halad. Panna elmondta: kétféle rendszerben zajlik. A páciens felhívja az illetékes kórházat, ahol megmondják, mikor érkezzen, és az autóból ki sem kell szállnia, úgy veszik le a mintát. A másik verzió szerint időpont kérése nélkül egy szűrőbuszt kell felkeresni, ahol távolságtartás mellett végzik el a tesztelést.

-Az arcmaszkot a városban nem kötelező, hanem erősen ajánlott hordani, mindenki viseli, de ennek elmulasztásáért nem büntetnek a rendőrök – folytatta. – Néhány vendéglátóegység bezárt, de azok az éttermek és bárok, melyek kinyitottak, naponta 22 óráig fogadhatnak vendégeket. Mindenütt szigorú óvintézkedések közepette, egymástól távol ülhetnek le az emberek. Az oltások beadása folyamatos, a lakosság öt százaléka megkapta, de a fiatalok még nem. A közhangulat nem jó, de a finnek élik az életüket és megpróbálják kihozni a legjobbat ebből a helyzetből is. Az oltások tekintetében tudatosak, a hozzáállásuk pozitív, hiszen szeretnének már visszatérni a vírus előtti helyzethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában