Olcsóbb lesz, de fényesebb

2021.01.19. 09:00

Zalalövő teljes területét érinti a közvilágítás most elindult rekonstrukciója

Hosszas előkészítés után, január elején a kiviteli munkákkal ténylegesen is elindult a közvilágítás korszerűsítése az északnyugat-zalai kisvárosban. A beruházás a Borostyán-tó környezetében egy kisebb bővítést is magába foglal.

Gyuricza Ferenc

A kivitelező munkatársa, Tóth Szilárd cserél egy lámpatestet a város központjában Fotó: Gyuricza

A zalalövői közvilágítás tervezett rekonstrukciójáról több alkalommal is írtunk már lapunkban, hiszen a fejlesztésről a város önkormányzata is gyakran tárgyalt.

A most megindult tényleges kiviteli munkálatok kapcsán Gyarmati Antal polgármester érdeklődésünkre úgy fogalmazott, hogy valóban régóta tervezett beruházásról van szó, amely minőségi javulást hoz a város számára, és egyben költséghatékony megoldást is jelent. A régi lámpatesteket ugyanis nagyobb fényerejű, de kisebb áramfelvételt igénylő LED-es technológiára cserélik a szakemberek.

A beruházás során 406 darab lámpatestet korszerűsítenek, illetve tizenegy darabbal bővítik is a meglévő állományt, ez utóbbiak a Borostyán-tó körüli utcákban kerülnek a helyükre. A városban így a jövőben összesen 441 lámpatest biztosítja a közvilágítást. A mostani korszerűsítésből csupán az a 24 lámpatest marad ki, amelyeket az utóbbi években szereltek fel, ezek ugyanis megfelelnek a kor követelményeinek.

A kivitelező munkatársa, Tóth Szilárd cserél egy lámpatestet a város központjában Fotó: Gyuricza

– A fejlesztés a város teljes területét érinti, és bérleti konstrukcióval valósítjuk meg – sorolta tovább a polgármester. – A munkálatok költségét a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes beruházó cég hitelből finanszírozza meg, míg az önkormányzat a társasággal kötött bérleti és üzemeltetési szerződésben foglaltak alapján, 180 hónapos futamidőben járul hozzá ehhez, nettó értéken számolva évente közel négymillió forinttal. Ezt az összeget az elképzeléseink szerint a mindenkori áramszámlában keletkező megtakarításból tudjuk biztosítani, ugyanis a korszerűsítéssel körülbelül 45 százalékkal csökken a fogyasztás. A futamidő lejártát követően pedig ez a megtakarítás természetesen teljes egészében az önkormányzatnál marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában