legalább félszáz gazdálkodót érint

2021.01.28. 07:00

Zalaegerszegi gyárbezárás: mi lesz a tejtermelőkkel, beszállítókkal?

Több cikkben is beszámoltunk arról, hogy „átszervezi tevékenységét” a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. – a korábbi Pannontej –, azaz bezárja zalaegerszegi sajtüzemét és továbbfejleszti veszprémi gyáregységét.

Arany Horváth Zsuzsa

Borda Péter mögött a nagykutasi telep részlete

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

„Ennek az égvilágon semmi előzménye nem volt”

Azontúl, hogy a január elején született döntés a megyeszékhelyen 83 munkavállalót, tehát 83 családot sújt, a beszállítókat, a zalai tejtermelőket is érzékenyen érinti.

- Egy hete értesültem a dologról, telefonon hívott a Savencia Zrt. igazgatója, Funcs Zoltán – mesélte Borda Péter nagykutasi tejtermelő. – Mondtam, épp vezetek, de hallgatom. Akkor fogja erősen a kormányt, ezzel vezette fel. A januári délután metszően hideg, a napfény túl kemény, így állunk Borda Péterrel a tejelőszarvasmarha-tartásra kialakított telepen. Mögöttünk békés tehenek néznek, esküszöm, döbbent tekintettel. – Március 31-ig tudjuk átvenni a tejet, hallottam a vonal túloldaláról, áprilistól már lakat lesz az egerszegi gyáron. Pénteken jönnek szerződést bontani. Ennek az égvilágon semmi előzménye nem volt.

Borda Péter mögött a nagykutasi telep részlete
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

Olvasóink emlékezhetnek: 2019 őszén járt lapunk ezen a telepen, amikor tejipari vezető, a hitelező bank képviselője és országgyűlési képviselő avatta az új beruházást, hiszen a Borda család (két fiú is apjuk vállalkozásában képzeli el a jövőjét) elismert minőséggel, hosszú távú szerződéssel adott le évente 250 ezer liter tejet. (Épp most 61 fejt tehéntől napi 1500-1600 litert, fejlődő állománnyal, azaz 150 borjúval gyarapodva.) Másfél éve a két épület 130 millió forintból valósult meg, ebből 50 millió európai uniós forrás volt. A család a takarmány felét 50 hektáron termeli meg a jószágnak. A falusi családi vállalkozások szaporodása, a fiatalok mezőgazdasági érdeklődése örvendetes, amire gyakorta és joggal hívják fel a figyelmet a vidéki közélet szereplői. Igaz, Borda Péter is megélte, hogy épp a faluban nem nézték jó szemmel a szaggal-zajjal járó állattartást, ami furcsa és barátságtalan reakció volt mindazoktól, akik századok óta ismerik a paraszti gazdálkodás körülményeit. A konfliktust az oldotta meg, hogy a telep kiköltözött a község szélére.

– Mihamarabb másik tej­ipari felvásárló után kell néznünk – mondja a házigazda. – Bár erősen remélem, hogy megvásárolja valaki a franciáktól az egerszegi gyárat, illetve a minisztérium és az agrárkamara erejében is bízom, talán tesznek lépéseket a tejtermelők érdekében. Dunántúli cégeknél már érdeklődtünk, ám amelyik messze van, annál azonnal felmerül, részt kell vállalni a szállítási költségekből. Viszünk máshova is tejet, például a zalaegerszegi piacon tejboltot üzemeltetünk, de az csupán 2000-3000 liter havonta. A tej feldolgozása pedig egyelőre nincs a terveink közt.

Leg­alább félszáz gazdálkodót érint

Zala és Vas megyében leg­alább félszáz gazdálkodót érint a zalaegerszegi üzem felszámolása. Akiket már tavasz óta sújt a felvásárlási ár csökkenése. Januárban 100 forintot kapnak literjéért, bár a minőség emelheti az árat.

– Tanácskoztunk már az ősszel is a többiekkel, hogy valamiféle szövetkezetet, érdekvédelmi csoportot hozzunk létre, erre most igazán szükség lesz. A zalaegerszegiek egyébként ígérték: közbenjárnak partnereknél az érdekünkben.

A most bezáró egység vezetőjétől másfél éve hallottuk: 1990 óta vásárolták fel a térségben a tejet, 76 partnerük évi 42,5 millió litert kínált eladásra, közülük 55 volt kistermelő.

Az 1953-ban megnyitott tejipari vállalat jogelődje az 1942-ben alapított Zala Megyei Gazdasági Egylet volt. 1957-ben indult a Pannónia sajtok gyártása. A Répcelaki Sajtgyárral 1998-ban jött létre a két cég fúziója, majd 2010-től Pannontej Zrt. néven működött tovább a csoport. A francia központú cég 120 országban van jelen.

Borda Péter kisgyermekkora óta vonzódik az állatokhoz, Nagykutasra is azért költözött, mert el se tudott képzelni mást, mint a legelők és a föld illatát, az állatok gondozását, és az ebből származó tisztes megélhetést a családjának.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/bezar-a-zalaegerszegi-sajtuzem-mi-lesz-a-dolgozokkal-4875118/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kepek-az-egerszegi-sajtuzemrol-4876900/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában