Koronavírus Zalában

2021.01.15. 12:00

Vizsgálják a Covid új variánsát

Eddig 3 mintából sikerült kimutatni az SARS-CoV-2 vírus új, angliai variánsát Magyarországon, közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.

ZH

Debrecen, 2021. január 3. Mintát vesz a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársa a köznevelésben dolgozók koronavírus-tesztelésén az intézet fogászati ügyeletének épületében 2021. január 3-án. MTI/Czeglédi Zsolt *** Local Caption *** Pesti Állatkert (1866–1873); Budapesti Állatkert (1873–1907); Székesfõvárosi Állatkert (1907–1912); Székesfõvárosi Állat- és Növénykert / Budapest Székesfõváros Állat- és Növénykertje (1912–1948); Budapest Fõváros Állat- és Növénykertje (1948–2001); Fõvárosi Állat- és Növénykert (2001-)

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Mint írták: munkatársaik a COVID járvány kezdete óta vizsgálják, hogy Magyarországon a koronavírusnak milyen genetikai változatai jelennek meg, az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában folyamatosan végzik a vírusok betegmintákból történő tenyésztését és tulajdonságainak meghatározását.

Az Egyesült Királyságban a tavalyi év végén bukkant fel a koronavírus egy olyan új mutációja, amely ismereteik szerint 50-70 százalékkal fertőzőbb az eddigi vírusváltozatokhoz képest, gyorsabb terjedés jellemzi. Az új variánst már az Egyesült Királyságon kívül is kimutatták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID munkacsoportjának és a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársainak Dr. Kis Zoltán vezetésével 3 mintából sikerült kimutatniuk az új variánst, jelent meg az NNK honlapján. Mind a három eset utazáshoz köthető. Jelenleg is végzik együttműködő partnereikkel, a Dr. Gyenesei Attila vezette Pécsi Tudományegyetem Bioinformatikai Kutatócsoportjával és Dr. Solymosi Norbert vezette Állatorvostudományi Egyetem Bioinformatikai Központtal közösen a SARS-CoV-2 vírusok, így az új variáns teljesebb körű genetikai vizsgálatát és elemzését. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársai az új variáns hatékonyabb és gyorsabb kimutatásához saját diagnosztikumot is fejlesztettek.

Kiemelt képünk illusztráció!

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/orszag-vilag/kovesse-nalunk-eloben-az-operativ-torzs-szerdai-tajekoztatojat-7-2-4836184/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában