a számonkérés menete

2021.01.26. 11:30

Vizsgadrukk a monitorok előtt? A Pannon Egyetem zalaegerszegi karának oktatói az online tanulásról

Hogy miképp zajlik a számonkérés, arról a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának Gazdálkodási Kara oktatóit kérdeztük.

Arany Horváth Zsuzsa

A hallgatók 17 különböző, az oktatási intézmények és az állam által nyújtott ösztöndíjat vehetnek igénybe Illusztráció: Shutterstock

Dr. Németh István

Az oktatók és a hallgatók is rutint szereztek már tavasszal a különös helyzet, a személyes találkozások nélküli vizsgakövetelmények teljesítéséről, mondta érdeklődésünkre dr. Németh István, a kar dékánja, egyben az anyaintézmény rektorhelyettese.

Dr. Németh István dékán

– A távolléti oktatás ma már az Európai Unió elfogadott módszere, az élethosszig való tanulás módszerét fura módon valójában könnyíti a most összegyűlő tapasztalat – mondta a kar vezetője, hozzátéve, az ősszel újonnan belépő hallgatóiknak is a folytonos megújulás jegyében kínálnak új szakokat, melynek ott van a kereskedelmi logisztika, a digitális gazdaság, a mérnökképzés fejlesztése, ami hamarosan zászlóshajója lesz a zalaegerszegi képzésnek.

Dr. Csanádi Ágnes

Dr. Csanádi Ágnes PhD tanszékvezető, egyetemi docens (Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék) elöljáróban kitért arra is, hogy mi változott a tanszék működésében a Pannon Egyetemhez való csatlakozás után.

Dr. Csanádi Ágnes tanszékvezető

– A csatlakozás 2020. július 31-én történt meg, ez­után megkezdődött a tantárgyi harmonizáció a Pannon Egyetemen lévő karok közötti átjárhatóság érdekében. Tradicionális pénzügy- és számviteloktatásunk továbbra is azokat az elveket és sajátosságokat követi, amitől igazán vonzóvá váltunk. A korszerűség, a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés alapkövetelmény marad.

– Hogyan élik meg az online oktatást?

– Saját tapasztalatom szerint a részvétel többségében megfelelt, jól működött az interaktív óratartás is. Hallgatóink felkészülését prezentációkkal, segédanyagokkal, online fogadóórákkal segítettük, de kérdéseik esetén más módokon is rendelkezésükre álltunk. Hallgatóinknak sem volt könnyű a zárthelyikre, vizsgákra való felkészülés, mindkét oldalon hiányzik a személyes kontaktus. Pozitívum lehet azonban az egyéni konzultációk rugalmas megoldása, s a tanszéki értekezletek időbeli összehangolása is könnyebbé válhat. A számonkérés a tavaszi szemeszterben még nehéz volt, akkor pillanatok alatt a digitális világban találtuk magunkat. A becsatlakozás időnkénti nehézsége többségében internetproblémából adódott. A pénzügyek terén jók a tapasztalataim, a hallgatók aktívak voltak a különböző pénzügypolitikai témák prezentálásában, megvitatásában esetenként egészen magas színvonalon. A vizsgaeredmények összességében a kollégáim beszámolója szerint is a jelenléti oktatáshoz hasonlóak vagy jobbak.

– Február közepe a jelentkezési határidő a felsőoktatási intézményekbe. A pénzügy és számvitel szak népszerű?

– A kar jogelődjei történetében a pénzügy- és számvitelképzés hozta meg azt az elismerést szinte az egész Dunántúlon, amire építkezhettünk az oktatási paletta bővítésében. Azon dolgozunk nap mint nap, hogy a köztudatba beépült „zalaegerszegi pénzügy- és számviteloktatás” mint brand soha ne halványuljon el. A BsC szintű diploma megszerzése után a tanulmányokat karunkon tovább lehet folytatni a pénzügy mesterképzésen, de szakmai elmélyülést biztosít a Controlling szakirányú továbbképzés is. A technikai változások a pénzpiacokon is gyors és alapvető átalakulásokkal járnak, a mesterséges intelligencia megjelenése, az ügyfélközpontúság újraértelmezése, az élményszerű, gyors folyamatok új színt hoznak a mindennapi pénzügyekbe is, de megjelent egy fejlődő iparág, a fintech, amely az innováció segítségével kel versenyre a hagyományos pénzügyi szolgáltatókkal. Nem hagyható el azonban a számviteli tudás megszerzése sem.

Dr. Palányi Ildikó

Dr. Palányi Ildikó PhD tanszékvezető (Logisztika Menedzsment Informatika Tanszék) a Pannon Egyetemhez való csatlakozásról szólva elmondta, az informatikai rendszerek különböznek a korábban megszokottaktól, új szabályzatokat, folyamatokat kellett megismerni hallgatóknak, oktatóknak egyaránt.

Dr. Palányi Ildikó tanszékvezető Fotók: ZH/Katona

– Elhúzódó online oktatásra, vizsgáztatásra kellett berendezkedni…

– A hallgatók számára részben kötetlenebb az online oktatás, ami előnyt jelenthet, ha egyetemistaként dolgoznak is. Ugyanakkor hiányzik nekik a személyes kontaktus, és a vírushelyzet miatt hallgatóink számára kimaradtak azok a közösségi élmények, melyek az egyetemi léthez társulnak. Az oktatók egy részének rengeteg munkát adott az online oktatás, a számonkérés előkészítése, az online dolgozatok javítása, elsősorban a matematikai, statisztikai tantárgyak esetében. Sajnos elmaradtak az elsősorban logisztikai tárgyakhoz kapcsolódó üzemlátogatások, igyekszünk a későbbiekben ezeket pótolni. Problémát jelentett az is, hogy a hallgatók nehezebben találtak szakmai gyakorlati helyet ebben a megváltozott környezetben.

– A logisztika és informatika szakok felfutóban vannak?

– A tanszék gondozza a gazdálkodási és menedzsment szakot alapképzésen és felsőoktatási szakképzésen. Ez a szak olyan szakembereket képez, akik jó átlátóképességgel, döntésképességgel, rendszerszemlélettel képesek egy szervezetet a jövőben irányítani. Ezen a szakon a vállalati életút valamennyi szakaszának menedzselésére készítjük fel a hallgatókat. A harmadik évtől választhatnak a hallgatóink, hogy szolgáltatásmenedzsment vagy logisztika specializáción tanulnak tovább, de sokan mindkét specializációt felveszik. A gazdálkodási és menedzsment szak egyébként jelenleg a legnépszerűbb szak hazánkban a gazdaságtudományi képzési területen. Várjuk a gazdaságinformatika iránt érdeklődő hallgatókat is alapképzésen és felsőoktatási szakképzésen. Ezt a képzést zalaegerszegi képzési hellyel a Pannon Egyetem MIK kara hirdeti. E képzésre azokat a fia­talokat várjuk, akik gazdasági és informatikai ismereteket is szeretnének szerezni. A képzés tartalmában 60%-ban informatikai ismeretekre épül, ezt egészítik ki a gazdasági tárgyak. A képzés oktatóinak köre februártól megfiatalodik, bízunk benne, hogy ezzel új lendületet kap ez a munkaerőpiacon nagyon keresett képzés. 2021. februári kezdéssel hirdetjük a szintén nagyon sikeres business coach szakirányú továbbképzésünket A business coach képzés egyébként nekünk oktatóknak is rengeteget ad, hiszen végigkísérjük az egyéni változást a hallgatóknál, látjuk a lelkesedést, s ez gyakran elvezet olyan újszerű megközelítéseket bemutató szakdolgozatokhoz, hogy csak ámulunk.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában