A falu lakosságának negyede 60 feletti

2021.01.06. 09:00

Utakat tettek rendbe, fitneszpark létesült Sümegcsehin

A járvány miatti korlátozások csak kismértékben befolyásolják a beruházásokat Sümegcsehin. Erről is szót váltottunk Sziva Erika polgármesterrel.

Szalay Csaba

Sziva Erika polgármester

Fotó: önkormányzat

A korábban megnyert pályázatokból többségében szabadtéri beruházásokat valósítottak meg. Egy belügyminisztériumi pályázatból, valamint a Magyar Falu Program támogatásával utakat újítottak fel. Közel 800 méter hosszban kaptak új aszfaltszőnyeget a már elhasználódott, megrepedezett útburkolatok. Az elmúlt néhány évben így már hat utcát tudtak rendbe tenni, segítve a biztonságos közlekedést és növelve a lakosság komfortérzetét. Leader-pályázat keretében pedig játszóteret és fitneszparkot alakítottak ki. Saját erőből a ravatalozót és a környékét újították fel, a kivitelezést egy helyi vállalkozó végezte.

Sziva Erika polgármester
Fotó: önkormányzat

– Részben a közmunkaprogram keretében, részben saját erőből a Kossuth utca egy szakaszán felújítottuk a járdát, térkővel burkoltuk, és az azzal párhuzamosan futó árokrészt befedtük, hogy az iskolához megfelelő, biztonságos parkolási lehetőséget biztosítsunk – tájékoztatott a polgármester.

A közel 650 lakos negyede 60 év feletti. A rászorulóknak a falugondnok és a Vöröskereszt két szociális gondozója segít. Aki igényli, annak bevásárolnak, kiváltják a gyógyszereit, elviszik az orvosi szakrendelésekre.

– Nálunk két bolt is van, ha telefonon rendel valaki, akkor a boltos összerakja és házhoz viszi az árut. Mindenkinek felajánlottuk a karanténidőszak alatt, hogy bevásárolunk – mondta Sziva Erika.

A helyi Fazekas József Általános Iskolába 156 tanuló jár, közülük körülbelül 60 helybeli. A két óvodai csoportban 42 gyerek van, étkeztetésüket egy vállalkozó biztosítja, akárcsak az iskolásokét, és a szociális étkeztetésről is ő gondoskodik.

A közösségfejlesztési programokról a polgármester elmondta: négy szomszédos községgel közösen vesznek részt a „Legyünk TOP-on Zalában!” elnevezésű pályázatban, amely 3 éven keresztül segíti településük programjait. A járványhelyzet miatt az idei rendezvények közül többet törölniük kellett. A Mikulás idén egy helyi házaspár jóvoltából pónifogaton érkezett a faluba, és minden háznál megállt, ahol a szülők kérték. Természetesen a távolságtartás szabályait betartották, nem érintkeztek a gyerekekkel.

Befejezésül Sziva Erika elmondta még, hogy Sümegcsehin él néhány svájci és német család, ők aktív tagjai a helyi közösségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában