hajózás

2021.01.26. 07:00

Új hajókkal bővül a balatoni flotta

Két-két új komppal, illetve katamaránnal gyarapodik hamarosan a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) flottája, miután eredményesen zárult a közbeszerzés. A cég azt is közölte, a következő években megújulnak a kikötők és a rév­állomások is.

Péter B. Árpád

A Balatoni Hajózási Zrt. által kiírt nyílt európai uniós közbeszerzési eljárásra egy érvényes ajánlat érkezett, a nyertes a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery a.s vállalat, tudatta a Bahart. A cég a megrendelés értelmében két 45 méteres kompot és két 35 méteres katamaránt készít. A gyártó feladata, egyebek mellett, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, az engedélyek beszerzése, illetve a hajók Balatonra szállítása.

A Bahart kiemelte, ez a fejlesztés történelmi léptékű a balatoni hajózás életében, történetében.

Az új hajók várhatóan 2022 tavaszán készülnek el, és a Sión érkeznek majd a tóhoz, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent, ennek előkészületei hamarosan megkezdődnek. A kompokat és a katamaránokat már jövőre vízre bocsátják. A Bahart közölte azt is, a 15,9 millió eurós, azaz mintegy 5,7 milliárd forintos beszerzést a kormány 6,6 milliárdos tőkeemelése tette lehetővé.

A hajók a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgáló eszközökkel, paraméterekkel rendelkeznek. Érkezésük a flotta megújításának első ütemét jelenti, ami része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációjának.

A kormány támogatásával mindenki által érzékelhető fejlesztések várhatók, amelyekkel új korszak kezdődik a balatoni hajózásban, fogalmazott a Bahart kommünikéje, hozzátéve: a kompok és katamaránok beszerzésén túl a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is.

A balatoni hajóflotta megújítása azt szolgálja, hogy a Bahart európai színvonalú szolgáltatást biztosíthasson utasainak, összegzett a társaság közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában