Ismerik-e a törvény betűjét?

2021.01.27. 18:42

Törvénysértő volt a polgármesteri helyettesítési rend megváltoztatása Nagykanizsán

A Kúria megsemmisítette az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának azon módosítását, miszerint a polgármester akadályoztatása esetén a nemzeti és városi ünnepségeken bizottsági elnököt kell kijelölni szónoknak.

Pásztor András

Fotó: Gergely Szilárd

A fentiekről szerdán Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője és dr. Erdős László, a párt önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót. Mint elhangzott: a szervezeti és működési szabályzatot azért próbálta meg módosítani az Éljen VárosuNK! Egyesület frakciója, hogy tovább korlátozzák Balogh László polgármester jogköreit. A módosítás viszont törvénysértő volt, miután az önkormányzatokról szóló törvény rögzíti, hogy a testületet a polgármester képviseli, akadályoztatása esetén pedig az alpolgármester. Erre egyébként a módosítást követően a Zala Megyei Kormányhivatal is felhívta az ÉVE-frakció figyelmét, ám a baloldali többség ennek ellenére sem vonta vissza javaslatát. A kormányhivatal ezért fordult a Kúriához, mely egyértelművé tette, hogy törvénysértő a polgármester ezen jogait csorbítani.

Fotó: Gergely Szilárd

Szabó Szilárd és dr. Erdős László hozzátette: az ÉVE részéről nem ez volt az első eset, hogy törvénysértő szabályozást alkottak, így vagy az van, hogy az ÉVE tagjai nincsenek tisztában a jogszabályok tartalmával vagy tudatosan és konokul sértik meg azt rendszeresen. Bármelyik is igaz, az rájuk nézve szégyenteljes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában