Rosszul alakulnak a demográfiai mutatók

2021.01.15. 12:00

Tavaly tizenhat újszülött született Zalalövőn

Tovább csökkent a kisváros lakossága, 2020-ban egyrészt sokkal magasabb volt elhalálozások száma, mint a megelőző esztendőben, ezzel szemben kevesebb gyermek született. Ezek együttes hatásaként ma 2840 lakosa van Zalalövőnek.

Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal (jobbról) és Kovács Ildikó jegyző az idei esztendő első zalai újszülöttjét és szüleit köszöntik Fotó: a szerző

Minderről Gyarmati Antal polgármester beszélt lapunknak, aki azt is hozzátette: további 178 fő tartózkodási helyként jelölte meg a várost, ám ők nem tartoznak a település állandó lakosai közé. A polgármester a tájékoztatói során több alkalommal jelezte már, hogy 2020 második felében – vélhetően a koronavírus-járvánnyal is összefüggésben – kifejezetten rosszul alakulnak a demográfiai mutatók. A pandémiás időszak második hullámában, szeptember elejétől december végéig közel két és félszer annyi zalalövői lakos hunyt el, mint a megelőző év hasonló időszakában. A szeptember elejétől november végéig tartó időszak mutatói még ennél is döbbenetesebbek, akkor négyszeresére emelkedett a mortalitás mértéke.

Gyarmati Antal (jobbról) és Kovács Ildikó jegyző az idei esztendő első zalai újszülöttjét és szüleit köszöntik Fotó: a szerző

A zalalövői újszülöttek száma 16 fő volt 2020-ban, ez kettővel kevesebb, mint a 2019-es adat. A nemek szerinti eloszlás arányos, nyolc kislánnyal és nyolc fiúval gyarapodott a város lakossága. Gyarmati Antal érdekességként megjegyezte: a gyermekek keresztneveinek megválasztásánál ezúttal nem adódott azonosság, viszont mind a kislányoknál, mind a fiúknál egy-egy esetben éltek a kettős névadás lehetőségével a szülők. A lányok a Bella, Hanna, Lara Mária, Léna, Luna, Noémi, Regina és Zorka, míg a fiúk a Bence, Benedek, Bertram, Boján, Edvin, Máté Mihály, Soma és Zétény keresztneveket kapták. A polgármester kiemelte: a 2021-es esztendő első zalai újszülöttje zalalövői lakos, Pénzes Mira szilveszter éjszakáján, éjfél után 12 perccel jött világra.

Gyarmati Antal elmondása szerint a városi önkormányzat a gyermekvállalási hajlandóságot a lehetőségeihez mérten a lehető legjobban igyekszik ösztönözni. Az újszülöttek szülei babautalványt kapnak – ezt hagyományosan a városnapi rendezvényen adják át –, tavaly ősszel pedig a lakossági igényekkel összhangban elindult a minibölcsődei szolgáltatás Zalalövőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában