kiszűrhetők a légzési-keringési rendellenességek

2021.01.20. 11:30

Speciális eszközöket kapott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház PIC és újszülött részlege

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház PIC és újszülött részlege olyan korszerű, a csecsemők méretéhez igazodó pulzoximéter és vérnyomásmérő eszközökkel gazdagodott, amelyekkel a légzési-keringési rendellenességek a születés utáni első órákban hatékonyan kiszűrhetők.

ZH

Fotó: zaol.hu

Az eszközöket a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány kapta a K&H Gyógy­varázs pályázaton – tájékoztatta lapunkat a pénzintézet. Mint írták, a gyermekek megszületését követő órák a méhen kívüli élethez alkalmazkodásról, a légzési-keringési funkciók stabilizálódásáról szólnak. Ebben az időszakban még könnyen előfordulhatnak keringési zavarok, légzési kihagyások. A légzési-keringési rendellenességek figyelésére, az újszülött csecsemők ápolására és ellátására szolgálnak az eszközök.

– A méhen belüli ismeretlen fejlődési rendellenességek tünetei közvetlenül a megszületés után jelentkeznek, a pulzoximéter segítségével azonban azonnal észrevehetők. Szerencsére ezeknek az eltéréseknek a nagy része enyhe, és spontán vagy gyógyszeres kezelés mellett gyógyul, a betegségek korai felismerése azonban rendkívül fontos, mert akár sürgős beavatkozásra is szükség lehet – jelezte dr. Gárdos László osztályvezető főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában