pályázati és saját forrásból

2021.01.22. 10:00

Sövény helyett temetői kerítés – Fejlesztések Zebeckén

Egyebek mellett gépbeszerzés és temetői fejlesztés is történt az elmúlt évben az alig 70 lakosú településen.

Korosa Titanilla

A temető bejáratának új, kovácsoltvas kapuja

Az utóbbi években pályázati és saját forrásból térköves járda épült a falu főutcáján mintegy 700 méter hosszban, illetve elkészült hét urnasír a temetőben. Ahol kivágatták a nagyra nőtt fenyőfákat, mert a lakók közül többen jelezték, hogy a tűlevelektől nehéz megtisztítani a drága sírköveket.

A temető bejáratának új, kovácsoltvas kapuja

– Tavaly folytattuk a megkezdett munkát, és saját forrásból fejlesztettük a temetőt – mondta Kereszturi József polgármester. – Térköveztük a temetőhöz vezető utat, míg a parkoló kőburkolatot kapott. A temetőben a sírok közt futó járda térkövezését is elvégeztük, illetve kiegyenesítettük ezt a gyalogutat. A bejárathoz új, kovácsoltvas kapu került. Előfordult, hogy a vadak bejártak a temetőbe és a tujákat megrongálták, ezért a sövény helyére kerítést emeltünk. Az önkormányzati garázs előtti bejárót a temetőben megmaradt térkő felhasználásával burkoltuk, és tervezzük, hogy mögötte is térkövezünk. Az így létrejövő tér szabadtéri programoknak adhat helyet.

Az elmúlt évben végzett munkák sorába tartozik még, hogy a kultúrház és önkormányzati hivatal épületében a régi raktárat konyhává alakították. Emellett egy mobil garázst is felállítottak az udvaron, amiben gépeket, eszközöket tárolnak.

A szociális tüzelőnek szánt fát Suki Ferenc darabolja Fotók: Korosa Titanilla

– Új burkolatot és festést kapott a helyiség, ahol a konyhát kialakítottuk, valamint bútorokat is csináltattunk, így már az edények tárolására is van helyünk – tette hozzá a polgármester. – A könyvtárunkba szintén új polcok kerültek, bár kevés a látogató.

A tervezett szabályozásokból arra lehetett számítani, hogy idén már tilos lesz a kerti hulladékot a szabadban égetni, ezért az önkormányzat saját forrásból vásárolt egy ágaprító gépet, amit igény esetén a lakosság rendelkezésére is bocsátanak. Szociális tüzelőt is osztanak a településen a rászoruló családoknak, időseknek. A fát ottjártunkkor az önkormányzati garázs előtt a közfoglalkoztatottak darabolták és készítették elő kiszállításra.

Kereszturi József elmondta azt is: a falu végén az egyik utat le kellett zárniuk a nagyobb traktorok előtt, mert a szűk útszakaszon közlekedő mezőgazdasági járművek megrongáltak több kerítést, ereszcsatornát. Ehelyett egy mezei utat használhatnak a traktorosok a település egy másik részén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában