rendhagyó alkalom

2021.01.15. 13:00

Online rendezték meg az idei Szőlő Szaporítóanyag- előállítási Tudományos Konferenciát

Idén rendhagyó módon online formában rendezték meg a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciát. Az évi rendszerességgel sorra kerülő tanácskozást ezúttal a Szent István Egyetem, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége szervezte.

Keszey Ágnes

Szabó Péter, a konferencia főszervezője

Fotó: ZH

Közös közleményükből kiderül, hogy az egyik téma az ágazati stratégia volt. Erről Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára tartott előadást. Ő szólt arról is, hogy fizetési kötelezettsége van azoknak, akik új telepítési, újratelepítési vagy átváltott szőlőtelepítési engedélyek alapján létesítenek szőlőt. A HNT e hozzájárulásokból létrehozza a Borszőlő Szaporítóanyag-termelési Alapot, hogy javítsa a magyar borászati termékek piaci forgalmazását, és ösztönözze a borszőlőfajták nemesítését.

Molnár Ákos, a szőlőszaporítóanyag-termesztők szövetségének elnöke az éghajlatváltozás okozta kihívásokat elemezte, és rámutatott: szükséges a termelési alapok újragondolása. Veres Gabriella, Nébih osztályvezetője tájékoztatást adott arról, hogy a törzsültetvény-engedélyezés a hivatalhoz került.

A konferencia további részében kutatók szakmai előadásai zajlottak.

– A prebázis és a bázis szaporítási ültetvények volumene nagyon kicsi hazánkban, ezek mennyiségét kellene leginkább növelni – összegezte az elhangzottakat Szabó Péter főszervező. – De úgy vélem, hogy a magyar szőlőszaporítóanyag-termelők jó minőségű szőlőoltványokat állítanak elő, nemzetközi összevetésben is. A termelésünk évente mintegy tízmillió darabos. Jó a minőség és a mennyiség is, csak a biológiai alapokon kellene javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában