Interaktív módon ad majd tájékoztatást

2021.01.22. 14:00

Mobilapp készülne Zalaegerszeg védett fáiért

A megyeszékhely védett fáit ismertetné meg mobiltelefonos alkalmazással a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület.

Arany Gábor

A korábban már felmért Biró Márton utcai védett platánok egyikénél Horváth Rudolfné Fotó: A szerző

Az elképzelést Horváth Rudolfné, a civil szervezet zöldfelületi munkacsoportjának tagja ismertette. Mint felidézte, az egyesületüket már hosszabb ideje foglalkoztatja a kérdés, miként lehetne a város védett fáit, fasorait a modern technika eszközeivel jobban megismertetni az emberekkel, „közel hozni” a növényeket a lakossághoz.

A megyeszékhely ökológiai értékeinek számba vételekor korábban a Biró Márton utcában hagyományos kézi felmérést készítettek a platánfákról. Ezeket az adatokat 2017-ben átadták az önkormányzatnak, ami a faállomány ápolásának tervezésében is segítséget nyújt. Az akkori felmérés eredményeit azonban nem sikerült szélesebb körben megismertetni, mert a városlakókhoz nem jutott el. – A Facebookon az egyesületi tagok által közzétett fényképek sem érnek el annyi személyt, amennyit szeretnénk – tette hozzá.

A korábban már felmért Biró Márton utcai védett platánok egyikénél Horváth Rudolfné Fotó: A szerző

A város képét, klímáját jelentősen meghatározó fák, fasorok népszerűsítése, védelme érdekében ezért tavaly az egyesület felvette a kapcsolatot a Park-Erdő Stúdió Kft.-vel, hogy erőiket egyesítve a védett fák, fasorok felvételezését, nyilvántartását szolgáló rendszert hozzanak létre. Ebben pedig néhány fontos adat szerepel majd, például a fa magyar és latin neve, a törzs­átmérője, magassága, a korona meghatározó jellemzői és az elhelyezkedési helyének besorolása, például, hogy védett területen áll-e.

Az elképzelés szerint mindezek az információk okostelefonra letölthető alkalmazás segítségével is bárki által elérhetővé válnak majd. Ráadásul a rendszer interaktív módon fogadni tudja a későbbiekben a városlakók fákkal kapcsolatos észrevételeit is.

Az egyesület azért választotta a Park-Erdő Stúdiót, mert szabványos térinformatikai rendszerrel dolgozik – magyarázta Horváth Rudolfné. Ez lehetővé teszi a programból kinyert adatok más rendszerekbe konvertálását, tehát az önkormányzat adatbázisához csatlakoztatását. Az egyes fák jelölése is szabvány fajelölő lapkákkal történik, ez pedig a majdani városi fakataszterhez kapcsolódást teszi zökkenőmentessé. Az adatfelvételt a cég munkatársai, az egyesület szakember tagjai és külső segítőik végzik majd el.

Az is szerepel az elképzelések között, hogy más zöldegyesületekkel együttműködnek, mert ez a program többfajta adat felvételére is alkalmas. A program a lakosság és a döntéshozók érdekét szolgálja, de hasznos lesz a fák számára is, mert ezáltal nagyobb figyelmet kaphatnak. Végső soron leginkább a városlakókat szolgálja, hiszen a fák ezt a nagyobb figyelmet és gondoskodást „ökológiai szolgáltatásaikkal” hálálják meg – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában