Országos Sasszinkron

2021.01.12. 07:00

Megszámolják a sasokat – az akció negyedszer fedi le az egész Kárpát-medencét

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve már 18. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, mely a hétvégén, január 15. és 17. között zajlik majd le.

Varga Andor, Gyuricza Ferenc

A kép a tavalyi Sasszinkronon készült, a háttérben Lelkes András látható Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

Az akció lényege, hogy a szakemberek egy időpontban és azonos módszertannal felmérik a hazánkban fészkelő sasfajokat. És az összeírás nem áll meg az országhatárnál, idén negyedszer az egész Kárpát-medencét lefedi.

A kép a tavalyi Sasszinkronon készült, a háttérben Lelkes András
látható Fotó: archív/Gyuricza Ferenc

A zalai adatgyűjtők közt ott lesz Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa is, aki elmondta: ezúttal is az ismert fészkelőhelyekre és a vizes élőhelyekre koncentrálnak, így többek közt a Kis-Balaton térségét, a Mura völgyét és a Miklósfai-tavak menti területeket igyekeznek áttekinteni. A számlálás eredményeit az időjárás is befolyásolhatja, hiszen tiszta, pára- és ködmentes időben akár nagy távolságból is könnyebb észlelni a madarakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában