gazdik rémálma

2021.01.24. 15:30

Megelőzhető, hogy kereket oldjon a kutya? – Skanecz Tamás válaszol

A kutyás gazdik rémálma, amikor egyszer csak hűlt helyét találják kedvencüknek. Azonban kellő odafigyeléssel az esetek nagy részében meg lehet akadályozni, hogy az eb kereket oldjon.

Szabó Zsófia

Skanecz Tamás: Kellő odafigyeléssel megakadályozható a kutya szökése Fotó: ZH Archívum

A kanizsai menhelyet szinte naponta keresik fel azzal a problémával az állattartók, hogy elveszett a jószáguk. Szerencsés esetben a kutya idővel hazamegy, azonban nem árt résen lenniük a gazdiknak, mivel fajtától vagy éppen a párzás időszakától függően újra sor kerülhet az állat „kirándulására”.

Skanecz Tamás, az állatotthont működtető Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja elmondta: a kutyatartók általában ismerik – vagy célszerű ismerniük – a saját kutyájukat, így előre fel tudnak készülni az állat szökésére.

– Sokan azt hiszik, a kutya azért megy el otthonról, mert rossz helye van – bocsátotta előre a szakember. – Az esetek túlnyomó részében ez nem így van. Amelyik fajtának az ösztönei azt diktálják, hogy mennie kell, az bizony még a legkirályibb bánásmódból is megszökhet időnként. Ilyen ebeknél jó, ha a gazdi előrelátó és próbál mindent megtenni azért, hogy otthon maradjon a kutya. Ez nagyobbrészt családi házaknál tartott kutyákkal fordul elő. Elsőként figyeljünk arra, hogy legyen egy biztos, magas és stabil kerítés a ház körül. Ha ennek ellenére is elvándorol otthonról az eb, más megoldások után kell néznünk – részletezte Skanecz Tamás.

Skanecz Tamás: Kellő odafigyeléssel megakadályozható a kutya szökése Fotó: ZH Archívum

Az állatotthon telephelyvezetője elmondta: anyagi helyzettől függően egy fedett és jól zárható kennel építése is szóba jöhet az udvaron. Barkácsolni is lehet ilyeneket, ám készen is kaphatók. Fontos, hogy alul se tudja magát kiásni a kutya, ezért célszerű betonozni az alját, vagy sóderrel lefedni, esetleg terméskővel körbekeríteni. A villanypásztor is megoldást jelenthet, valamint az ideiglenes megkötés is. Bár ezt a szakember szerint csak végső megoldásként alkalmazzuk. A „láthatatlan kerítés” is jó ötlet lehet, amikor a földbe egy kábelt fektetnek, amely a kutyát abban az esetben maradásra készteti enyhe áramimpulzussal, ha netán túlmegy a kerítésen.

– Nyilván, futnia is kell a kutyának, vannak fajták, amelyek ezt kimondottan igénylik, ám mindezt csak olyan helyen tegyük, ahol felügyelet alatt tudjuk tartani – folytatta Skanecz Tamás. – A kutyafuttatókban is csak akkor engedjük szabadjára a kutyát, ha jól zárható a hely és jól szocializált a kutyánk. Vannak modern megoldások is. A GPS-nyomkövető, amelyet vadászkutyákon például előszeretettel alkalmaznak, de a hétköznapi, hobbiból tartott, szökdösős kutya esetén sem rossz ötlet. Ennek több mint húszezer forintos anyagi vonzata is lehet, valamint bizonyos távolságok esetén – amikor a kutya túl messze megy – nem biztos, hogy kapunk használható jelet a tartózkodásáról. Azonban szökés esetén értesítést is kaphatunk arról, hogy éppen csavarog a kutya – összegezte Skanecz Tamás.

Az óvintézkedések kapcsán elmondta azt is: mindig legyen egy fotó a kedvencünkről, és chipet is ültessünk bele. Mindkét dolog megkönnyíti az állat keresését. Ha sétáltatjuk a kutyát, figyeljünk arra is, hogy csak pórázzal szabad sétáltatni közterületen és erdőben is. Mások biztonsága végett, illetve az állat miatt is, ugyanis sajnos sok sétáltatás végződött úgy, hogy az állatnak nyoma veszett, vagy rosszabb esetben autók kerekei alá futott…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában